anemie

bloedarmoede
Bloedarmoede wil zeggen dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Bloedarmoede kan ongemerkt verlopen en bij toeval ontdekt worden bij een bloedonderzoek. Er bestaan zowel erfelijke als niet-erfelijke vormen van bloedarmoede.

Bloedwaarden: symptomen van laag en hoog hematocriet

Bloedwaarden: symptomen van laag en hoog hematocriet
dossier 10/01/2024

Hematocriet is het percentage rode bloedcellen in iemands bloed. Een normale hematocrietwaarde bij gezonde volwassenen ligt tussen de 37 en 52 procent, maar dat getal kan schommelen naargelang geslacht en leeftijd. Wat als je waarden te hoog of te laag liggen?

lees meer »

Wat is anemie of bloedarmoede?

Wat is anemie of bloedarmoede?
dossier 9/03/2023

Bloedarmoede wil zeggen dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Wat zijn de symptomen? En wat kan je er (zelf) aan doen?

lees meer »

Minder ijzerpillen bij bloedarmoede door ijzertekort

nieuws 2/12/2015

Onderzoekers van het Radboud umc in Nijmegen hebben ontdekt dat de huidige behandeling van bloedarmoede door ijzertekort aanzienlijk kan worden verbeterd. In plaats van een- tot driemaal daags een ijzertablet te slikken, lijkt het beter om slechts één ijzertablet per twee dagen te gebruiken.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten
dossier 23/07/2020

Bij deze (vrij zeldzame) erfelijke stofwisselingsziekten worden de rode bloedcellen vernietigd (= hemolyse) vóór hun normale levensduur (ong. 4 maanden) is verstreken. Daardoor ontstaat bloedarmoede (hemolytische anemie).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram