Extra ijzer niet nuttig voor meeste zwangere vrouwen

nieuws Extra ijzer innemen biedt geen merkbaar voordeel voor zwangere vrouwen die niet met bloedarmoede te kampen hebben. Dat stelden onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vast bij een onderzoek van meer dan duizend zwangere vrouwen in Burkina Faso, gepubliceerd in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition.

Ons lichaam heeft ijzer nodig om er hemoglobine mee te maken, de stof in onze rode bloedlichaampjes die zuurstof doorheen ons lichaam transporteert. In ons land komt bloedarmoede nauwelijks voor, maar in Afrika heeft tot de helft van de vrouwen bloedarmoede. Van de 1268 zwangere vrouwen die in dit onderzoek gevolgd werden, had 43% bloedarmoede.
De ene helft kreeg dagelijks pillen met 60 milligram ijzer (plus foliumzuur), de andere met 30 milligram ijzer (plus foliumzuur, zink, vitamine A en C en nog ander micronutriënten). De vrouwen bleven de pillen nemen tot drie maanden na hun bevalling.

Aan het eind van de studie bleken alle vrouwen ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer in hun bloed te hebben, of ze nu veel of weinig ijzer bijgekregen hadden. Tijdens de zwangerschap, wanneer ook het groeiende kind van zuurstof voorzien moet worden, hebben vrouwen meer ijzer nodig dan normaal, zeker naar het eind van de zwangerschap toe. Maar de toediening van extra ijzer kon ook bij de ‘normale’ vrouwen niet verhinderen dat de hoeveelheid ijzer in hun bloed daalde tijdens hun zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram