Een innestelingsbloeding als symptoom van een zwangerschap

dossier

Als je tussen je eisprong en menstruatie licht bloedverlies hebt, kan dat op een innestelingsbloeding wijzen. Maar wat gebeurt er dan precies, en is het een goed teken?

Wat is een innestelingsbloeding?

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is een innestelingsbloeding. Dat is een kortdurende bloeding die kan ontstaan op het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, aan de baarmoederwand. De baarmoederhals wordt dan afgesloten door een alsmaar groter wordende slijmprop en de spieren in de baarmoederhals worden elastischer. Tijdens dat proces kan je oud bloed verliezen, of kan een adertje worden geraakt, wat ook bloedverlies veroorzaakt. Het kan per persoon verschillen hoe lang die bloeding duurt. Soms enkele uren duren, maar eventueel ook een paar dagen.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Lees ook: Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest

Is een innestelingsbloeding een goed teken?

Een innestelingsbloeding is geen voorwaarde voor een succesvolle zwangerschap. Slechts 20 tot 30% van de vrouwen geeft aan een innestelingsbloeding gehad te hebben. De rest heeft helemaal niets gemerkt van de innesteling.

Lees ook:
Medicatie tijdens de zwangerschap: wat mag wel en wat mag niet?
Mag je tijdens je zwangerschap blijven werken?
Wat gebeurt wanneer? Ontdek het in onze zwangerschapskalender
Hoe kan je een miskraam herkennen?

Bronnen:
mens-en-gezondheid
baby.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram