Wat zijn de oorzaken van bloedverlies aan het begin van de zwangerschap?

dossier Het is natuurlijk even schrikken als je bloed verliest aan het begin van je zwangerschap. Dat kan een teken zijn dat er iets mis is, maar er zijn ook een heleboel doodnormale verklaringen voor. Wij lijsten ze voor je op. Ongeveer 1/4 van alle vrouwen verliest aan het begin van de zwangerschap bloed. Dat kan onschuldig zijn, maar het kan ook de voorbode zijn van een miskraam. Wij raden je aan om als je bloed verliest, onmiddellijk je arts te contacteren, zo ben je zeker. Dit zijn de mogelijke oorzaken voor bloedverlies aan het begin van je zwangerschap.

Innestelingsbloeding

Een vaak voorkomende, onschuldige oorzaak van bloedverlies in de eerste dagen van de zwangerschap is de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Dat kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies.

Pseudomenstruatie

Sommige vrouwen hebben in de eerste maanden van de zwangerschap telkens een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Dat noemen ze peseudomenstruatie en is ook volkomen onschuldig.

Bloeding van de placenta

Soms gaat het om bloedverlies van de rand van de placenta. De randen waar de placenta vast zit aan de baarmoederwand kunnen makkelijk wat bloedverlies geven. Als de baarmoeder gaat groeien wordt de placenta mee omhoog 'getrokken'. Dat kan wat spanning veroorzaken op de rand van de aanhechting en hierdoor kunnen er vaatjes beschadigd worden en wat bloedverlies geven. Vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom in de hele baarmoeder. Als de placenta nog bij of over de baarmoedermond ligt, kan er makkelijker bloedverlies optreden.

Baarmoedermond

Ook kunnen afwijkingen aan de baarmoedermond, zoals een poliep, soms tot bloedverlies leiden. Het bloed is helderrood en dun en er zijn geen buikkrampen.

Ontsteking

Een andere mogelijke oorzaak is een ontsteking, zoals bijvoorbeeld Chlamydia. Deze vorm van bloedverlies treedt meestal op na gemeenschap of na (harde) ontlasting.

Trauma

Een bloeding kan ook ontstaan door een trauma, zoals bijvoorbeeld een stomp in de buik bij een ongeval.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een zeldzame oorzaak is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De zwangerschap is dan niet in maar buiten de baarmoeder ingenesteld, meestal in de eileider. Dat gaat meestal gepaard met hevige buikpijn. Zo'n buitenbaarmoederlijke zwangerschap dient zo snel mogelijk verwijderd te worden omdat er ernstige complicaties kunnen optreden.

Miskraam

In ongeveer de helft van de gevallen van bloedverlies tijdens het begin van de zwangerschap gaat het om een miskraam. Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie: dit zijn de verschillen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram