Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

123-vr-pijn-buik-UWI-blaasinf-02-18.jpg

dossier Is het je menstruatie of een innestelingsbloeding? Er zijn een aantal duidelijke verschillen: hoelang de bloeding duurt bijvoorbeeld, maar ook of het bloed stolsels bevat en hoe hevig de bloeding is. We zetten alles op even op een rij.  

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?

  • Een innestelingsbloeding is over het algemeen qua hoeveelheid een stuk minder hevig dan een menstruatie. Soms duurt een innestelingsbloeding maar een paar uur, soms een paar dagen. Toch is de hoeveelheid bloedverlies altijd minder.
  • De kleur van een innestelingsbloeding is meestal roze of bruin. Ook helder rood bloed komt voor, net zoals het spontaan krijgen van een bloedneus.
  • Een innestelingsbloeding bevat weinig tot geen echte stolsels, zoals die wel voorkomen tijdens je menstruatie.
  • Een innestelingsbloeding neemt in intensiteit niet toe, zoals dat bij een menstruatie vaak wel het geval is.
  • Bij een innestelingsbloeding ervaar je weinig fysieke klachten. Dat is het tegengestelde van een menstruatie, die vaak gepaard gaat met een opgeblazen, zwaar gevoel, rug- en buikkrampen.

Lees ook: Een innestelingsbloeding als symptoom van een zwangerschap

Wanneer vindt de innestelingsbloeding plaats?

Om een innestelingsbloeding te kunnen herkennen, is het belangrijk dat je weet wanneer je ovuleert. Een ovulatietest helpt je daarbij, maar er zijn ook andere manieren om te checken wanneer je ovuleert. Het innestelen van de bevruchte eicel vindt meestal plaats tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie. Normaal gesproken zou dat dus vroeger zijn dan je menstruatie, die gemiddeld genomen 14 dagen na je ovulatie begint. Heb je tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie toch te maken met een bloeding die langer aanhoudt en heviger wordt in hoeveelheid? Dan is waarschijnlijk je menstruatie vroeger begonnen. 

Als jouw luteale fase – de fase tussen de eisprong en de menstruatie – echter consequent korter is dan 11 dagen, raden we aan een bezoekje te brengen aan de dokter. Die kan vaststellen of er zich vruchtbaarheidsproblemen voordoen en of eventueel een behandeling moet worden gestart. 

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram