Zijn goedkope leesbrilletjes slecht voor je ogen?
dossier
Veel mensen kopen tegenwoordig een goedkope leesbril in de supermarkt of de drogist. Ook in veel optiekzaken worden tegenwoordig dergelijke voorgemonteerde brillen verkocht. We kunnen je geruststellen: die goedkope leesbrillen zijn niet slecht voor je ogen, je zal er dus geen schade mee toebrengen aan je ogen. Toch zijn die kant-en-klare brillen niet altijd en voor iedereen geschikt. Bovendien laat de kwaliteit van die goedkope leesbrillen wel eens te wensen over.
Gestandaardiseerd
De voorgemonteerde brillen zijn gemaakt voor de ‘gemiddelde mens’, maar die bestaat niet. Waardoor die leesbril slechts een kleine kans heeft correct te zijn.
- Voorgemonteerde brillen hebben twee gelijke, even sterke glazen. Maar bijna niemand heeft twee dezelfde ogen. Daardoor moeten de ogen bij het lezen meer inspanningen doen, wat kan leiden tot slecht zien, vermoeide ogen of hoofdpijn. Bij een bril met een lage sterkte, veroorzaakt dit meestal weinig problemen, maar hoe hoger de sterkte van de glazen, hoe meer last je hiervan kan hebben.
Bij een maatbril wordt de sterkte van de glazen aangepast aan de ogen. - De glazen zijn berekend voor een gemiddelde pupilafstand (PD), maar die verschilt van mens tot mens. De PD is de afstand van het midden van de ene pupil tot het midden van de andere pupil. Gemiddeld is de PD rond de 62 mm, maar dit kan schommelen tussen de 58 en 72 mm. Bij de meeste voorgemonteerde brillen bedraagt de PD 62 of 63. Heb je een andere PD dan moeten je ogen zich continu aanpassen, wat opnieuw vermoeidheid en hoofdpijn en ook slecht of dubbel zicht kan veroorzaken. Bij een maatbril wordt het centrum van het glas perfect voor de pupil gecentreerd.
Lees ook: 11 tips voor een goede zonnebril
Lees ook: Presbyopie: als de kleine lettertjes niet meer goed leesbaar zijn
Lees ook: Leeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage
Praktische tips
- Als je merkt dat je niet goed meer ziet of dat je zicht verslechtert, koop dan niet op eigen houtje een standaard leesbril, maar laat je ogen eerst testen door de optieker of onderzoeken door de oogarts. Er kan altijd meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld een beginnend glaucoom (een verhoogde oogdruk met op lange termijn beschadiging van de oogzenuw als gevolg), een beginnend cataract of staar (een vertroebelde ooglens) of een maculaire degeneratie.
- De voorgemonteerde leesbrillen zijn perfect als reservebril voor occasioneel gebruik (bv. om in een restaurant een menukaart te lezen, om de etiketten in de supermarkt te lezen...), maar ze zijn niet geschikt om langdurig te gebruiken.
- Voor mensen met sterke afwijkingen (dus dikke brilglazen) zijn deze leesbrilletjes niet geschikt. De meeste goedkope leesbrillen hebben trouwens een maximale sterkte van +3.
- Ook voor mensen met astigmatisme (een krommingsfout van het hoornvlies waardoor de oogbol niet perfect rond is) is een standaardbril niet geschikt.
- Als je een leesbril koopt, pas hem dan in de winkel en probeer of je er goed mee kan lezen.
Lees ook: Hoe vaak moet je naar de oogarts?