Hoe maak je linzen klaar?

dossier

Linzen zijn echte gezondheidsbommetjes: rijk aan vezels, plantaardige eiwitten, ijzer en B-vitamines. Toch blijven deze voedzame peulvruchten voor veel mensen onbekend – en daardoor onbemind. Zonde, want linzen zijn veelzijdig, smaakvol én eenvoudig te bereiden. Ontdek hier hoe je linzen kookt, frituurt en bewaart.

Linzen klaarmaken: eerst spoelen!

123-hd-linzen-10-20.jpg
Rauwe linzen zijn niet geschikt om zo te eten. Voor je ze kookt of frituurt, moet je ze altijd goed spoelen onder koud stromend water. Zo verwijder je stof, vuil en eventuele onzuiverheden.

Linzen koken: zo doe je dat stap voor stap

Gebruik voor het koken van linzen de verhouding 1 deel linzen op 3 delen vocht. Dit vocht kan gewoon water zijn, maar ook bouillon, (kokos)melk, wijn of vruchtensap – eventueel op smaak gebracht met kruiden of specerijen.

Belangrijke tips voor het koken van linzen:


  • Kook in een ruime pan, want linzen zwellen op tot drie keer hun droge volume. 
  • Gebruik geen snelkookpan: linzen hebben een gelijkmatige garing nodig.
  • Voeg zuur (zoals wijn, citroensap of tomatenpuree) pas later toe. Zure ingrediënten verlengen de kooktijd aanzienlijk.
  • Proeven is de beste test om te bepalen of linzen gaar zijn – kooktijden verschillen per soort en bewaartijd.
  • Kruid de linzen pas ná het koken met zout, om te voorkomen dat ze taai worden.
  • Wil je extra textuur? Dep de linzen droog en bak ze in een pan met olie of rooster ze in de oven voor een knapperige bite.

Gekookte linzen blijven tot een week goed in de koelkast als je ze in het kookvocht bewaart.

Speciale tip: oranje linzen bereiden

Oranje linzen vallen snel uit elkaar tijdens het koken. Voor een betere structuur kun je ze eerst kort aanbakken, dan opkoken en laten afkoelen in het kookvocht. Zo behouden ze beter hun vorm.

Linzen frituren: knapperig en lekker

Ook gefrituurde linzen zijn heerlijk – als snack of topping over salades of soepen.

Zo frituur je linzen

 
  • Week gedroogde linzen minstens 12 uur in ruim water.
  • Spoel en dep ze goed droog.
  • Frituur ze 3 minuten op 180 °C tot ze knapperig zijn.
  • Laat uitlekken en kruid met peper, zout of je favoriete specerijen.

Linzen bewaren: zo blijven ze lang goed

Gedroogde linzen kun je jarenlang bewaren als je ze luchtdicht verpakt en op een koele, droge en donkere plek bewaart. Na ongeveer een jaar worden ze iets droger. Week ze dan voor het koken om een gelijke garing te verzekeren.


Geen zin om te koken? Linzen uit blik als snel alternatief

Wil je snel aan tafel? Linzen uit blik of glas zijn een prima alternatief. Spoel ze even af onder koud water, laat uitlekken, en ze zijn klaar voor gebruik in je favoriete gerecht.

Conclusie: linzen zijn gezond, veelzijdig én makkelijk

Of je ze nu kookt, frituurt of uit blik gebruikt: linzen zijn voedzaam, goedkoop en passen perfect in een gezond voedingspatroon. Geef deze peulvruchten dus zeker een kans in jouw keuken!

Bron:
‘Linzen - meer dan 75 verrassende recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor’ – Joke Boon, uitgeverij Nieuw Amsterdam

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt