Hoe krijg je die zweetgeur uit sportkleren?

In dit artikel
Hoe krijg je die zweetgeur uit sportkleren?

dossier

Hoewel modieus, kan de synthetische kledij van een sporter flink wat geur vasthouden. Een zweetgeur die in je was blijft hangen, is niet enkel onaangenaam. Door het contact met de huid kan je ook ongezonde bijwerkingen ervaren. Vochtige, warme stoffen zijn namelijk de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. We delen graag enkele tips om je sportkleren weer fris te laten ruiken.

Lees ook: Zo krijg je een vlekkeloos schone was

Zweetgeur in sportkleding

Zweet ruikt niet uit zichzelf. Zweetgeur is een samenspel tussen bacteriën en afscheidingen van je apocriene klier. De stof die je draagt, kan de geur versterken.

Sportkleding wordt tegenwoordig gemaakt van synthetische stoffen. Dit soort stof kan gemakkelijk vocht van het lichaam afvoeren. Het nadeel is echter dat ze voorkomen dat er waswater door de stof dringt. Dit maakt het moeilijk om zweet weg te wassen. Bacteriën en schimmels kunnen daardoor groeien en een geur veroorzaken. Ze kunnen bovendien je huid irriteren.

Onderzoekers namen de proef op de som: ze vergeleken de bacteriegroei van zowel katoenen als synthetische T-shirts die waren gedragen tijdens een intensieve spinningsessie. Ze vonden veel meer microbiële groei en veel meer geur in de synthetische T-shirts. De verklaring is dat synthetische kleding meer zweet en ammoniak herbergt, en de vezels houden micrococcusbacteriën vast. Micrococcen kunnen zweetcomponenten afbreken tot de kleinere moleculen die door de meeste mensen als stank worden ervaren, namelijk kleine vetzuren en zwavelalcoholen.

Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

Tips om zweetgeur uit sportkleren te wassen

Om sterke geuren zoals zweet uit je kleren te verwijderen, kan je de kleren het best voorbehandelen en specifieke producten gebruiken.

  • Als je kleding in een sporttas laat zitten, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Haal ze er dus uit, schud ze uit en laat ze drogen totdat je de kleren in de wasmachine stopt. Vochtige kleding in de wasmand kan leiden tot verdere schimmelvorming op je sportoutfit en de kleding die erbij ligt.
  • Behandel je kleren vervolgens voor. Als een gewone wasbeurt de geur niet wegkrijgt, week dan je kleding een half uurtje in een oplossing van azijn en water: één deel azijn en vier delen water. Voorweken kan ook met een half kopje baking soda in een gootsteen vol water.
  • Je kan verder een van de verschillende antibacteriële sprays proberen die speciaal zijn gemaakt voor het wassen. Ze zouden 99 procent van de geurveroorzakende bacteriën doden. 
  • Draai kleren binnenstebuiten voordat je ze laat draaien in de wasmachine, zodat de bezwete delen gemakkelijker worden schoongemaakt.
  • Was en droog je kleren vervolgens volgens de instructies op het etiket.
  • Wat je zeker niet moet doen, is meer wasmiddel gebruiken. Zo krijg je meer residu, en automatisch ook meer geurtjes die niet wegkunnen. Voeg in plaats daarvan een half kopje witte azijn toe aan het spoelprogramma of een half kopje zuiveringszout (baking soda) aan het wasprogramma. 
  • Je kan ook kiezen voor een wasmiddel dat specifiek bedoeld is voor sportkleren.
  • Een voorwaarde om kleren schoon en geurvrij te krijgen, is om ze helemaal te laten drogen. Zorg ervoor dat de droogcyclus lang genoeg is, of droog de kledij aan een waslijn op een warme, zonnige dag.

Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram