Handige wistjedatjes voor in de keuken: wat is het verschil tussen een gamba en een scampi?

123-HD-scampis-05-18.jpg

Scampis

nieuws De scampi of Macrobrachium Rosenbergii is een reuzengarnaal die bij ons altijd zonder kop en diepgevroren wordt verkocht. Macrobrachium betekent ‘met grote armen, maar bij het beestje krijgen wij die niet te zien. Voor de scampi de doos ingaat, worden niet alleen zijn kop maar ook zijn lange fijne scharen verwijderd en dit vooral om logistieke redenen.
Doorgaans zijn scampi zoetwatergarnalen die worden gekweekt in Vietnam of Bangladesh, in een aquacultuur die niet altijd de beste reputatie heeft. Scampi die voorzien zijn van een ASC-label zijn wel duurzaam gekweekt met respect voor het milieu.
Als je in Italië scampi bestelt, dan krijg je gegarandeerd langoustines op je bord. De Italianen gebruiken het woord scampi (meervoud van scampo) voor deze kleine zeekreeftjes (ook nieroogkreeftjes genoemd) die voorzien zijn van scharen. Ook bij ons kan je ze vers kopen.

123-HD-tijgergarnalen-gambas-05-18.jpg

Gamba's of tijgergarnalen

De gamba, tijgergarnaal of Penaeus Monodon is een reuzengarnaal die altijd met kop wordt verkocht, meestal diepgevroren maar vers kan ook. De naam tijgergarnaal verwijst naar de strepen op zijn pantser en het Latijnse woord monodon - wat betekent ‘met één tand’ - verwijst naar de scherpe stekel op zijn kop.
Deze garnalen worden gevangen in zout water, vooral in de mediterrane regio en in Afrika, maar kunnen ook gekweekt worden. Wild of gekweekt, dat heeft uiteraard een grote impact op de kwaliteit van het product.
Naast de Penaeus Monodon worden er ook kleinere soorten zeewatergarnalen, al dan niet gestreept, onder de naam gamba verkocht. 

Bronnen: www.steloy.be, https://www.labelinfo.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram