Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie

dossier Willen jullie graag een kindje? Dan is het handig om te weten wanneer je als vrouw vruchtbaar bent. Een man is dat in principe altijd, maar een vrouw slechts enkele dagen per maand, rond de ovulatie of eisprong.

Wat is de ovulatie ?

Je menstruatiecyclus begint de eerste dag dat je ongesteld bent. Op dat moment begint ook een eicel te rijpen in één van de twee eierstokken. Als de eicel klaar is om bevrucht te worden, lost ze en komt ze in je eileider terecht. Dat fenomeen noemt men de eisprong of de ovulatie. Als de eicel op dat moment bevrucht wordt door een zaadcel, nestelt ze zich in de baarmoederwand waar ze uitgroeit tot een embryo. Wordt de eicel niet bevrucht? Dan verlaat ze je lichaam via je maandstonden, veertien dagen later, en start een nieuwe cyclus.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Per maand is een vrouw ongeveer vier à vijf dagen vruchtbaar: drie à vier dagen voor de eisprong en tot 24 uur erna. Een eicel overleeft slechts 24 uur in de baarmoeder. Een zaadcel kan daarentegen veel langer overleven, tot wel 5 dagen. Het kan dus zijn dat de eicel bevrucht wordt door een zaadcel die al enkele dagen in je lichaam aanwezig is.

Hoe bereken je zelf je eisprong?

Je kan zelf je aankomende ovulatie berekenen. Bij een regelmatige cyclus is dat redelijk eenvoudig, want de eisprong vindt plaats 14 dagen voor de volgende maandstonden. In een menstruatiecyclus van 28 dagen, valt de eisprong dus op dag 14. Je hebt dan het meeste kans om zwanger te worden tussen dag 11 en 15. Let wel, deze berekening is slechts een richtlijn en geen exacte wetenschap. Bovendien zijn er veel vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben.

Wat als je geen regelmatige cyclus hebt?

Er zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat je eisprong eraan komt. Zo zal je uit je baarmoederhals meer transparant, rekbaar slijm verliezen, dat een beetje doet denken aan eiwit. Je kan een verhoogd libido hebben en je lichaamstemperatuur stijgt een klein beetje. Sommige vrouwen houden daarom hun lichaamstemperatuur bij in een overzicht, maar er bestaat ook zoiets als een ovulatietest. Die meet de LH-concentratie in je urine, dat is het hormoon dat de eisprong triggert, en kan zo aangeven dat je ovulatie eraan komt. Bronnen: www.gezondzwangerworden.be www.allesoverseks.be www.gynandco.be Lees ook: Zo kan je jouw ovulatie berekenen Hoe werkt een ovulatietest? Ovulatie berekenen? Deze ovulatie-apps helpen een handje


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram