Is vrijen tijdens de menstruatie gevaarlijk?

123-vr-menstr-buik-tampon-pijn-170_02.jpg

nieuws Vrijen tijdens de menstruatie kan, medisch gezien, helemaal geen kwaad. Toch bestaat er nog een taboe daarover en vinden zowel mannen als vrouwen het minder leuk. Uit een enquête bij Belgische mannen bleek enkele jaren geleden bijvoorbeeld dat één man op vier zich gegeneerd voelt wanneer hij merkt dat zijn partner haar menstruatie heeft. Eén op vijf voelt zich helemaal niet aangetrokken tot een ongestelde vrouw. De helft van de mannen vindt dat vrijen met een ongestelde vrouw helemaal niet kan. Maar ook 43,4% van de vrouwen weigert. Sommige vrouwen hebben last van pijnlijke maandstonden, dus dat kan de zin om te vrijen afremmen. Anderzijds blijken nogal wat vrouwen rond hun maandstonden net meer zin in seks te hebben wanneer.

Als u wil vrijen tijdens de maandstonden, let dan wel op een paar dingen.
• Ook tijdens de menstruatie is de vrouw vruchtbaar en kan ze besmet worden met een SOA. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel en eventueel een condoom.
• Voor mensen die seropositief zijn voor HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, is seks tijdens de menstruatie risicovoller omdat het HIV virus met name via bloed overdraagbaar is. De kans op besmetting is dus groter indien de vrouw niet behandeld wordt en de virale lading in haar bloed hoog is. Gebruik daarom zeker een condoom.
• Voor het vrijen moet u er zeker van zijn dat de laatst ingebrachte tampon verwijderd is. Vrijen met een tampon in de schede kan voor problemen zorgen. De tampon kan hoog in de schede terecht komen en het is dan soms zeer moeilijk om die er nadien nog zelf uit te halen. Lukt het niet, aarzel dan niet om meteen naar je huisarts te gaan. Die kan de tampon er gemakkelijk uithalen. Tampons kunnen niet tot in de baarmoeder geduwd worden of "verdwijnen".
• Als de tampon wordt verwijderd en u onmiddellijk erna wil vrijen, kan dit door gebrek aan natuurlijke glijmiddelen wat stroef gaan. Een langer voorspel, speeksel of wat extra glijmiddel kan dit probleem gemakkelijk verhelpen.
• Omdat er bloed kan uitvloeien, is het handig om een handdoek op het bed te leggen. De man kan eventueel een condoom gebruiken als het voor hem een probleem is bloed aan zijn penis te krijgen. Om het bloedverlies te beperken, ligt de vrouw best onderaan. Bij andere standjes is de kans op lekken groter.
• Mannen kunnen na het vrijen het best de penis, de eikel en achter de eikelrand extra wassen met wat water. Vindt de man bloed aan de penis maar niks, dan kan hij eventueel een condoom gebruiken.

Bronnen:
http://www.seksualiteit.be/seks/vrijen/vrijen-tijdens-de-menstruatie
www.allesoverseks.be/themas/lichaam/menstruatie/mag-ik-seks-hebben-tijdens-de-menstruatie
www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit


Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram