Is het inslikken van sperma gevaarlijk?

123-sperma-condoom-01-16.jpg

nieuws Sperma is enigszins te vergelijken met rauw eiwit. Het bestaat voor 90 procent uit water en de andere 10 procent bevat eiwitten, fructose, koolhydraten en mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. De eiwitten uit sperma zijn bovendien licht verteerbaar. Het doorslikken van sperma kan dus helemaal geen kwaad.

Integendeel, het zou zelfs gezond kunnen zijn. Volgens sommige studies bevat sperma hormoon-achtige stofjes die een antidepressief effect zouden hebben. Het zou vrouwen opgewekter maken en jonger houden en de slaap bevorderen. Stevige bewijzen daarvoor ontbreken echter.

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat vrouwen die het sperma van hun partner doorslikken minder risico op pre-eclampsie hebben als ze zwanger worden. Vrouwen die sperma slikken, zouden namelijk bepaalde eiwitten van hun man binnenkrijgen waardoor ze tolerant worden voor het toekomstige embryo, dat voor de helft bestaat uit eiwitten van de man.

Kunt u een SOA krijgen door sperma in te slikken?
Lange tijd werd gedacht dat orale seks veilig was voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Maar bij pijpen (en beffen) bestaat er wel degelijk een risico om een soa op te lopen of door te geven, zelfs als uw partner niet ejaculeert of als u het sperma niet doorslikt. Dat risico is wel kleiner dan bij vaginale of anale seks.

• Onder meer chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, genitale wratten (Humaan papillomavirus, HPV) en syfilis kunt u oplopen (of doorgeven) door orale seks.
• De kans op hiv door het in de mond nemen van sperma is uiterst klein of vrijwel nihil. Doorslikken zou een iets hoger risico betekenen omdat het slijmvlies achter in de keel dunner en kwetsbaarder is. Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus, dus eenmaal doorgeslikt is er geen risico meer. De kans op hiv zou ook iets groter zijn als u wondjes in de mond hebt (koortsblaasjes, aften, bloedend tandvlees...).
• U kunt ook besmet worden als uw partner niet ejaculeert of als u het sperma niet doorslikt, al is de kans dan wel kleiner.
• De kans op besmetting is groter als u wondjes in de mond hebt (bv. aften, koortsblaasjes, bloedend tandvlees).
• Gebruik geen mondwater, en poets en flos uw tanden niet voor of na het pijpen. Het beschermt u niet extra. Integendeel, het maakt uw mond kwetsbaarder omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora in de mond tijdelijk verstoort. Ook kunnen door poetsen en flossen bloedingen ontstaan.
• Als u op veilig wilt spelen, moet u een condoom gebruiken.

Beïnvloedt uw voeding de smaak en geur van sperma?
De geur en smaak van sperma kan variëren. Zo zou sperma sterker van smaak en bitterder zijn als u rookt en veel koffie drinkt. Sperma van vegetariërs zou lekkerder smaken dan dat van vleeseters.

Bronnen
www.allesoverseks.be
www.mannenseks.be
www.seksualiteit.be/soas/besmetting/soas-en-orale-seks
www.scientias.nl/sperma-11-dingen-die-je-moet-weten/
www.kennislink.nl/publicaties/de-kwaliteit-van-het-mannelijk-zaad


Laatst bijgewerkt: december 2018
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram