Is het inslikken van sperma gevaarlijk?

dossier Veel mannen hebben het graag dat hun sekspartner bij het pijpen het sperma inslikt. Is dat gezond? Of misschien net gevaarlijk?

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Is sperma slikken goed of slecht voor de gezondheid?

Getty_oraleseks_broek_rits_2023.jpg

© Getty Images

Sperma is enigszins te vergelijken met rauw eiwit. Het bestaat voor 90 procent uit water en de andere 10 procent bevat eiwitten, fructose, koolhydraten en mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. De eiwitten uit sperma zijn bovendien licht verteerbaar. Het doorslikken van sperma kan dus helemaal geen kwaad. Integendeel, het zou zelfs gezond kunnen zijn.

Volgens sommige studies bevat sperma hormoonachtige stofjes die een antidepressief effect zouden hebben. Het zou vrouwen opgewekter maken en jonger houden en de slaap bevorderen. Stevige bewijzen daarvoor ontbreken echter. Er zijn ook enkele studies die suggereren dat vrouwen die het sperma van hun partner doorslikken minder risico op pre-eclampsie hebben als ze zwanger worden. Vrouwen die sperma slikken, zouden namelijk bepaalde eiwitten van hun man binnenkrijgen waardoor ze tolerant worden voor het toekomstige embryo, dat voor de helft bestaat uit eiwitten van de man. 

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Kan je een SOA krijgen door sperma te slikken?

Bij pijpen (en beffen) bestaat er wel degelijk een risico om een soa op te lopen of door te geven, zelfs als je partner niet ejaculeert of als je het sperma niet doorslikt. Onder meer chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, genitale wratten (Humaan papillomavirus, HPV) en syfilis kan je oplopen (of doorgeven) door orale seks. Dat risico is wel kleiner dan bij vaginale of anale seks.

Lees ook: 12 vragen over anale seks

De kans op hiv door het in de mond nemen van sperma is uiterst klein of vrijwel nihil. Doorslikken zou een iets hoger risico betekenen omdat het slijmvlies achter in de keel dunner en kwetsbaarder is. Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus, dus eenmaal doorgeslikt is er geen risico meer. De kans op hiv zou ook iets groter zijn als je wondjes in de mond hebt (koortsblaasjes, aften, bloedend tandvlees...). 


Lees ook: Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling?

Wist je dat je best geen mondwater gebruikt voor of na het pijpen? Hetzelfde geldt voor tanden poetsen en flossen. Je zou kunnen denken dat het bescherming biedt, maar het tegendeel is waar. Het maakt je mond kwetsbaarder, omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora in de mond tijdelijk verstoren. Bovendien kunnen door poetsen en flossen bloedingen ontstaan. Als je op veilig wilt spelen, kan je best een condoom gebruiken. 

Beïnvloedt je voeding de smaak en geur van sperma?

De geur en smaak van sperma kan variëren. Zo zou sperma sterker van smaak en bitterder zijn als je rookt en veel koffie drinkt. Sperma van vegetariërs zou lekkerder smaken dan dat van vleeseters.

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.scientias.nl


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram