Is het inslikken van sperma gevaarlijk?

dossier

Veel mannen hebben het graag dat hun sekspartner bij orale bevrediging het sperma inslikt. Is dit veilig? Is orale seks gevaarlijk voor de gezondheid? Wat zijn de risico's op het overdragen van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) door het inslikken van sperma?

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Is sperma slikken goed of slecht voor de gezondheid?

Getty_oraleseks_broek_rits_2023.jpg

© Getty Images

Sperma is enigszins te vergelijken met rauw eiwit. Het bestaat voor 90 procent uit water en de andere 10 procent bevat eiwitten, fructose, koolhydraten en mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. De eiwitten uit sperma zijn bovendien licht verteerbaar. Het doorslikken van sperma kan dus helemaal geen kwaad. Integendeel, het zou zelfs gezond kunnen zijn.

Volgens sommige studies bevat sperma hormoonachtige stofjes die een antidepressief effect zouden hebben. Het zou vrouwen opgewekter maken en jonger houden en de slaap bevorderen. Stevige bewijzen daarvoor ontbreken echter.

Andere studies suggereren dat vrouwen die het sperma van hun partner inslikken minder risico lopen op pre-eclampsie tijdens de zwangerschap. In feite zou de inname van zaadvocht ertoe kunnen leiden dat het lichaam van de moeder toleranter wordt voor vaderlijke antigenen. Daardoor is het risico kleiner dat het lichaam van de vrouw het embryo afstoot. Andere onderzoeken hebben echter aangetoond dat het simpele contact van sperma met het vaginale slijmvlies dit beschermende effect heeft.

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Kan je een soa krijgen door sperma te slikken?

Bij pijpen (en beffen) bestaat er wel degelijk een risico om een soa op te lopen of door te geven, zelfs als je partner niet ejaculeert of als je het sperma niet doorslikt. Onder meer chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, genitale wratten (Humaan papillomavirus, HPV) en syfilis kan je oplopen (of doorgeven) door orale seks. Dat risico is wel kleiner dan bij vaginale of anale seks.

Lees ook: 12 vragen over anale seks

De kans op hiv door het in de mond nemen van sperma is uiterst klein of vrijwel nihil. Doorslikken zou een iets hoger risico betekenen omdat het slijmvlies achter in de keel dunner en kwetsbaarder is. Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus, dus eenmaal doorgeslikt is er geen risico meer. De kans op hiv zou ook iets groter zijn als je wondjes in de mond hebt (koortsblaasjes, aften, bloedend tandvlees...). 


Lees ook: Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling?

Mondhygiëne en orale seks

Wist je dat je beter niet je tanden kunt poetsen of mondwater kunt gebruiken voor of na onbeschermde orale seks? Flossen moet je ook vermijden voor orale seks. Je denkt misschien dat dit je beschermt, maar in feite is het tegenovergestelde waar. Je mond wordt kwetsbaarder voor infecties, omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora van de mond tijdelijk verstoren. Bovendien kunnen tandenpoetsen en flossen bloedingen veroorzaken. Als je op veilig wilt spelen, kun je het beste een condoom gebruiken.

Beïnvloedt je voeding de smaak en geur van sperma?

De geur en smaak van sperma kan variëren. Zo zou sperma sterker van smaak en bitterder zijn als je rookt en veel koffie drinkt. Sperma van vegetariërs zou lekkerder smaken dan dat van vleeseters.

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.scientias.nl


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram