Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?
dossier
Geen onderwerp dat zo veel, maar ook zo weinig besproken wordt als seks. Iedereen heeft er de mond van vol, maar als puntje bij paaltje komt, blijken het net gebrekkige of oppervlakkige communicatie, foutieve informatie en irreële verwachtingen te zijn die aan de basis liggen van vele relationele en seksuele problemen. Niemand geeft graag toe dat zijn of haar leven niet altijd even rooskleurig is. Nochtans worstelen we allemaal met dezelfde vragen en willen we het liefst van al een eerlijk en duidelijk antwoord.
Om met de deur in huis te vallen: heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?
“Het lichaam van een man verschilt van dat van een vrouw. Hoe onze maatschappij ook evolueert, dat verschil blijft. We hebben niet hetzelfde lichaam en ook niet dezelfde (hoeveelheden) hormonen (*). Is het dan niet logisch dat mannen en vrouwen iets zo lichamelijks als seks anders ervaren en er daarom ook anders mee omgaan?”
Nochtans verwachten veel mannen én vrouwen dat een vrouw evenveel ‘goesting’ heeft als een man.
“Inderdaad, en dan liefst allebei ook nog op hetzelfde moment. Maar hoe realistisch is dat in ons vaak hectische leven? Wat ik het vaakst in mijn praktijk tegenkom, is dat meneer te veel goesting heeft en mevrouw te weinig. Hoe meer meneer zijn best doet, hoe kleiner het seksueel verlangen van mevrouw lijkt te worden. Abnormaal? Helemaal niet. Maar om dat te begrijpen moeten we even stilstaan bij de verschillen tussen man en vrouw.
Lees ook: Wat is relationele intelligentie en hoe kan je eraan werken?
Als je het seksuele verlangen van een man zou uittekenen op een grafiek, dan krijg je een min of meer stabiele lijn vanaf het moment dat hij seksueel actief wordt tot zijn 60 à 65 jaar. Bij een vrouw ziet die grafiek er heel wat grilliger uit, met pieken en dalen. Het seksueel verlangen van een vrouw is reactiever en kan door veel meer factoren beïnvloed worden, zoals de verschillende fases in haar leven en de gebeurtenissen die haar pad kruisen.
Volgens de theorie van de “erotische plasticiteit” is een vrouw wat seks betreft immers erg flexibel, veel meer dan een man. Dat gaat volgens de hypothese van het Darwinisme terug tot in de oertijd, waar de vrouw er alles aan moest doen om de sterkste man uit de groep voor zich te winnen én hem aan zich moest zien te binden. Een vrouw is seksueel gezien dus een stuk meer flexibel dan een man: zij kan zich meer aanpassen aan de wensen en noden van een man en is meer beïnvloedbaar door allerlei gebeurtenissen en omstandigheden.
Is dat dan de oplossing? Moet een vrouw dat seksueel verlangen dan maar forceren?
We zien zin te vaak als honger of dorst: een behoefte die spontaan naar boven komt en gestild moet worden. We hebben zin of niet, daar lijkt verder weinig aan te doen. Maar dat klopt niet.
Als mevrouw meneer seksueel gaat plezieren tegen haar zin, dan voelt ze zich daar zeker en vast niet goed bij. Meneer voelt dat aan en het probleem wordt alleen maar groter. Seks forceren als er absoluut geen verlangen is, is dus niet de oplossing. Wat mevrouw wél zou kunnen forceren, zijn de omstandigheden die haar ontvankelijk maken voor seksuele stimuli. Om dat te begrijpen, moeten we meer inzicht krijgen in het verschil tussen het seksueel verlangen van beide seksen.
Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?
Het seksueel verlangen van een man kan je vergelijken met een ritje op de autostrade. Meneer stapt in zijn wagen, rijdt de autostrade op en geeft gas totdat hij zijn bestemming bereikt. Hij komt onderweg geen obstakels tegen: geen rode lichten, geen verkeersdrempels, …
Mevrouw haar reis gaat echter via een kronkelend pad. Alvorens zij kan vertrekken, moet ze twee keer het tolhuisje passeren. Enkel als ze de juiste papieren kan voorleggen, gaan de poorten open en kan ze doorrijden.
De eerste poort gaat over algemene voorwaarden om zich goed te voelen in haar vel, om op ‘haar gemak’ te zijn, zich (emotioneel) veilig te voelen, en dus open te staan voor mogelijke seksuele prikkels. Er zijn vrouwen bij wie de poort niet opengaat als ze net van job veranderd of verhuisd zijn. Bij een ander kan het de aanwezigheid van kinderen in huis zijn, de gedachte dat ze morgen extra vroeg moet opstaan, de vergadering van de dag nadien die ze nog moet voorbereiden, de was die nog opgehangen moet worden of de ruzie met haar zus. Je begrijpt dat het vaak even zoeken is naar welke stukjes de puzzel compleet maken. Eens een vrouw weet welke omstandigheden ervoor zorgen dat poort nummer één opengaat en welke factoren dat absoluut niet bevorderen, is het aan haar om ervoor te zorgen dat de zaken die helpen om de poort open te maken zoveel mogelijk aanwezig zijn en de remmende factoren proberen weg te werken. Ook is het belangrijk dat ze dat zo uitlegt aan haar man. Die hoeft dan ook niet teleurgesteld te zijn.
Mannen gebruiken seks immers als communicatiemiddel, om uit te drukken dat ze hun partner graag zien. Ze beschouwen dit als het ultieme, meest dichtbij elkaar zijn. Ze verwachten hetzelfde van hun vrouw. Seksuele afwijzing zal een man daarom snel interpreteren als “ze ziet mij niet graag”. Terwijl een vrouw een man supergraag kan zien zonder een seksueel verlangen naar hem te hebben.
Lees ook: Aseksualiteit: wel een (laag) libido, maar geen interesse in seks
Stel bijvoorbeeld dat poort één nooit opengaat op de avond voordat mevrouw aan de vroege shift op het werk moet beginnen. Als haar man dat weet, kan hij daar rekening mee houden. Hij kan haar knuffelen en zoenen, zonder dat daar seks van moet komen. Mevrouw zal zich veel beter voelen, want ze moet haar man niet afwijzen. Meneer kent de echte reden: zijn partner heeft haar slaap nodig want ze wil uitgerust aan haar dag beginnen. Hij moet daar verder niets achter zoeken.
En wat als de omstandigheden positief zijn, komt de rest dan vanzelf?
Het belangrijkste werk gebeurt aan die eerste poort. Eens daar gepasseerd, wacht je enkel nog poort twee, en die is veel gemakkelijker open te krijgen. Daar gaat het over wat de vrouw fijn vindt, welke rechtstreekse seksuele stimuli haar opwinden. Sommige koppels moeten leren om ook daar duidelijker in te zijn naar elkaar toe.
De meeste mensen zijn enkel gefocust op de tweede poort en vergeten de eerste. Maar hoe hard meneer ook zijn best doet om zijn vrouw aan poort nummer twee te verwelkomen, als poort één niet opengaat, is alle moeite voor niks.
Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad
(*) Bij een vrouw produceren de eierstokken (ovaria) vooral oestrogenen en progestagenen. Bij een man produceren de zaadballen (testes) meer androgenen met als belangrijkste hormoon testosteron. Een vrouw heeft ook testosteron, maar veel minder. Een mannenlichaam maakt 7 mg/dag, dat van een vrouw 1 à 2 mg/dag. Testosteron stimuleert het seksueel verlangen.
Lees ook: Hoe herken je een toxische relatie?
Lees ook: Hoe gezond is seks nu eigenlijk?
Bron: Vanessa Muyldermans is sociaal verpleegkundige maar heeft daarnaast ook een Master in de Criminologie en een Master na Master Seksuologie op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en schoolt zich momenteel bij als oplossingsgericht psychotherapeut. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele en relationele vraagstukken.
Lees ook: Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?
Laatst bijgewerkt: december 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.