Hoe herken je een toxische relatie?

In dit artikel
Hoe herken je een toxische relatie?

dossier

In een gezonde relatie gaat alles gewoon zijn gangetje. Uiteraard heb je soms een meningsverschil, maar over het algemeen nemen jullie samen beslissingen, bespreken jullie openlijk problemen en geniet je van elkaars gezelschap. In een toxische relatie voel je je daarentegen voortdurend leeg of ongelukkig, nadat je tijd met je partner hebt doorgebracht. Dit is een duidelijk signaal dat er dingen moeten veranderen.

Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Wat is kenmerkend aan een toxische of giftige relatie?

123m-man-vr-koppel-11-12.jpg
Het is soms moeilijk te bepalen of het negatieve zwaarder weegt in een relatie dan het positieve. Maar als iemand consequent je welzijn bedreigt door wat hij of zij zegt, doet of niet doet, dan is het waarschijnlijk een toxische relatie. Relaties die gepaard gaan met fysiek of verbaal geweld, zijn zonder twijfel toxisch. Maar er zijn ook andere, meer subtiele, signalen.

 • Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt.
 • Je voelt je voortdurend niet gerespecteerd of er wordt niet aan je behoeften voldaan.
 • Je eigenwaarde wordt steeds lager.
 • Je voelt je niet gesteund, onbegrepen, vernederd of aangevallen.
 • Je voelt je depressief, boos of moe nadat je met je partner hebt gesproken of samen bent geweest.
 • Jullie halen het slechtste in elkaar naar boven. Je partner haalt bijvoorbeeld een gemeen trekje van je naar boven dat je in andere omstandigheden niet hebt.
 • Je hebt het gevoel dat je op eieren moet lopen in de buurt van je partner om te voorkomen dat je het doelwit wordt van zijn of haar venijn.
 • Je spendeert veel tijd en emotionele energie om je partner op te vrolijken.
 • Je krijgt altijd de schuld. Je partner draait dingen om, zodat in situaties waarin hij of zij iets verkeerd heeft gedaan, jij toch de schuldige wordt.

Lees ook: Hoe ga je om met emotionele afhankelijkheid in een relatie?

Wat kan je doen?

Een toxische relatie betekent niet noodzakelijk dat je ze moet opgeven. Het is mogelijk om aan de relatie te werken en de dynamiek te veranderen, vooral als je vindt dat er nog veel positieve elementen aan zijn. Assertieve communicatie en gezonde grenzen zijn daarbij vaak de sleutel. Een voorwaarde is wel dat jullie allebei bereid zijn om jullie gedrag te veranderen. Enkele tips:

 • Blijf niet stilstaan bij het verleden.
 • In plaats van je partner altijd de schuld te geven van problemen in jullie relatie, vraag je je beter af waarom je partner zich zo gedraagt.
 • Probeer je open te stellen voor therapie. Reatietherapie is sowieso een goed idee, maar ook individuele therapie kan nuttig zijn. Dit biedt je een veilige ruimte om hechtingsproblemen en andere mogelijke oorzaken van de relatieproblemen onder de loep te nemen.
 • Probeer op een gezonde manier te communiceren. Wees mild voor elkaar en probeer sarcasme te vermijden. Probeer je uit te drukken vanuit het ik-perspectief. Zeg bijvoorbeeld niet: "Je luistert niet naar wat ik zeg", maar: "Ik voel me gekwetst als je je telefoon neemt terwijl ik aan het praten ben, want dat geeft me de indruk dat wat ik zeg, er niet toe doet."
 • Herken je eigen gedrag in de relatie en neem je verantwoordelijkheid. Dat betekent ook dat je aanwezig en betrokken blijft tijdens moeilijke gesprekken, in plaats van ze te vermijden of mentaal af te haken.
 • Bepaal individueel wat je nodig hebt van de relatie en waar je grenzen liggen.
 • Onthoud dat dingen niet van de ene op de andere dag zullen veranderen. Werk er de komende maanden samen aan om flexibel en geduldig met elkaar te zijn terwijl jullie groeien.
 • Hou er ten slotte ook rekening mee dat sommige toxische mensen gewoon niet willen veranderen, vooral diegenen met een gebrek aan zelfbewustzijn of sociale vaardigheden.

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Bronnen:
https://www.verywellmind.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram