Zo kan je jouw ovulatie berekenen
dossier
Als je graag een kindje wilt, is het handig om te weten wanneer je als vrouw vruchtbaar bent. Dat gebeurt maar één keer per maand, rond de eisprong, die doorgaans veertien dagen voor je maandstonden plaatsvindt. Voor vrouwen die geen regelmatige cyclus hebben, zijn er gelukkig nog andere methodes om te checken of de ovulatie eraan komt.
De temperatuurmethode
Bij deze methode meet je je basale temperatuur, dat is jouw lichaamstemperatuur als je ontwaakt. Je neemt die best dagelijks, op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip, vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie. Meestal ligt die tussen 36 en 37 graden, maar je zal merken dat die tijdens de eerste helft van je cyclus eerder laag is. Rond de eisprong stijgt ze met minstens 0,2°C. Ongeveer twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag erna ben je meest vruchtbaar.
De speekseltest of varentest
Rond je eisprong komt er meer oestrogeen vrij in je lichaam, waardoor niet alleen je vaginaal vocht, maar ook je speeksel verandert. Met een speciale tester, een kleine zakmicroscoop, kan je de structuur van je speeksel bekijken. Als je een druppel laat opdrogen en je door de microscoop kristalachtige streepjes of een varenstructuur ziet, zit je in je vruchtbare periode. Hoe dichter bij je eisprong, hoe duidelijker die structuur. Hoewel heel veel vrouwen ermee geholpen zijn, blijkt de test echter niet altijd even betrouwbaar. Sommige vrouwen produceren namelijk onvoldoende hormonen om de varenstructuur te verkrijgen, terwijl ze wél ovuleren.
De ovulatietest
Ongeveer één dag voor je eisprong zit er een verhoogde hoeveelheid van het luteïniserend hormoon (LH) in je lichaam. Een ovulatietest spoort de LH-piek op via je urine. Om de test uit te voeren plas je rechtstreeks op het teststrookje, of eerst in een bekertje waarna je de test even onderdompelt. Omdat je vanaf vier dagen voor je verwachte eisprong dagelijks moet testen, bereken je best eerst de gemiddelde lengte van je menstruatiecyclus. Heb je een onregelmatige cyclus? Neem dan de kortste als startpunt. Je blijft de test uitvoeren tot je een positief resultaat hebt, dat kan dus enkele dagen duren en ook verschillen van cyclus tot cyclus. Bij een positief resultaat vindt de ovulatie 20-48 uur later plaats. Let wel, als je net gestopt bent met de pil of je een hormonenkuur volgt om de eisprong te stimuleren, kan je een vals positief resultaat verkrijgen.
Speeksel- en ovulatietesten zijn online te bestellen. Voor uitgebreid advies ga je best naar de apotheek.
Cervixslijm ontleden
Ook aan je cervixslijm of baarmoederhalsslijm is te zien wanneer je eisprong eraan komt. Daarvoor haal je dagelijks wat slijm van aan je baarmoedermond uit je vagina. Als je vingers uit je vagina zijn, haal je ze van elkaar en kijk je naar het slijm. Is het dun, glad en rekbaar? Dan zal je eisprong hooguit twee of drie dagen later plaatsvinden, en zit je dus in je vruchtbare periode. Na je eisprong vermindert de hoeveelheid slijm en zal de afscheiding eerder droog en korrelig aanvoelen. Vanaf je menstruatie tot aan je eisprong is het slijm daarentegen taai en dik en heb je geen afscheiding.
Bronnen:
www.gezondheid.be
www.ovulatie-berekenen.com
Lees ook:
Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie
Hoe werkt een ovulatietest?
Apps om je ovulatie bij te houden
Auteur: Axelle Brants
Laatst bijgewerkt: juli 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.