Welke factoren kunnen de kans op zonnebrand vergroten? En als je huid effectief verbrand is door de zon, hoe kan je die dan best verzorgen of behandelen?
Als het kwik stijgt, vinden veel mensen het moeilijker om in slaap te vallen. Hoe hou je het hoofd (en je bed) koel bij hoge temperaturen? Enkele tips.
We spreken vaak over UVA- en UVB-straling, maar eigenlijk bestaat ultraviolette straling uit 3 types. Wat zijn de verschillen? Wat is de UV-index precies, en hoe kan je je beschermen tegen alle ultraviolette straling afkomstig van zonlicht?
Tijdens de warme zomermaanden krijgen we sneller last van gezwollen benen, enkels en voeten. Hoe komt dat? We lijsten met behulp van UZ Gent de mogelijke oorzaken op. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger en vergen een specifieke behandeling.
Iedereen kan af en toe eens narcistisch gedrag vertonen, maar bij sommigen maakt het deel uit van een persoonlijkheidsstoornis. Hoe weet je of je met een narcist te maken hebt? Een overzicht van de kenmerken.
De luchtkwaliteit binnenshuis is er soms slechter aan toe dan de buitenlucht. Maar gelukkig kunnen we heel wat doen om de lucht in onze woning clean en gezond te houden.
Is de lengte van mijn penis 'normaal'? Is hij te klein in vergelijking met anderen, in rust of in erectie? Veel mannen stellen deze vraag, maar hun bezorgdheid is meestal onterecht. Wanneer kunnen we echt over een micropenis praten?
Hypervigilantie is een staat van verhoogde alertheid. Als je hypervigilant bent, ben je extreem gevoelig voor je omgeving. Je bent je bewust van alle verborgen gevaren. Vaak zijn deze gevaren evenwel niet echt. Hypervigilantie kan je relatie met anderen aantasten of het kan paranoia in de hand werken.
Jeans is bijna niet stuk te krijgen. Dat klinkt duurzaam, maar je jeans slurpt liters water voordat hij bij jou in de kast ligt. In dit online college van Universiteit van Nederland legt onderzoeker waterbeheer dr. Rick Hogeboom (Universiteit Twente) uit waarom.
Heel wat mensen hebben in de winter (meer) last van jeuk over het hele lichaam. De koude wintermaanden brengen koude en droge lucht met zich mee, terwijl de verwarming in huis de lucht uitdroogt. Wat kan je doen om die winterjeuk te voorkomen of behandelen?
Wanneer de dagen korter worden, hebben heel wat mensen last van een winterdip. Bij sommigen kan het zo erg zijn, dat ze een echte winterdepressie krijgen. Enkele tips om de donkere maanden zonder problemen te overbruggen.
Zeven Belgen op tien zeggen dat ze schrik hebben voor spinnen. En een op de vijf Belgen en Nederlanders vindt spinnen in huis onhygiënisch. Dat bleek uit een internationale enquête van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL over angst voor spinnen.
Wanneer het lichaam een ongewoon verschijnsel opmerkt, of het nu gaat om een infectie of ontsteking, nemen de lymfeklieren hun rol als verdedigingscellen op en geven ze lymfocyten af. Deze activiteit leidt vervolgens tot hypertrofie: een zwelling van één of meer lymfeklieren.
Oogartsen horen vaak de klacht van tranende ogen in de wind of bij het buiten komen. Dit kan gaan van een vochtig gevoel in de ogen, tot krokodillentranen bij het wandelen in de koude lucht.
Zingen is gezond, zeggen ze weleens, maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Zingen heeft niet alleen een positieve impact op onze mentale gezondheid, ook fysiek plukken we er de vruchten van.
Het is misschien niet iets waar je onmiddellijk aan denkt als je bouwmateriaal uitkiest, maar de manier waarop je bouwt, kan een invloed uitoefenen op je gezondheid. 80 à 90% van onze tijd brengen we namelijk binnen door (slapen inbegrepen), waarvan 70% in ons eigen huis.
Hoewel geliefd bij de reizende medemens, is het vliegtuig een omstreden vervoersmiddel. De uitstoot van ultrafijnstof door vliegtuigen kan je gezondheid namelijk op het spel zetten, en ook de geluidshinder die je ondervindt onder een vliegroute, heeft schadelijke effecten.
Ongeveer 40 % van de vrouwen heeft wel eens (of zelfs frequent) last van een blaasontsteking en er wordt al eens gesuggereerd dat dit probleem meer voorkomt in de zomer. Is die theorie een hoax of is het inderdaad de realiteit?
"Bananen uit Peru en boontjes uit Kenia komen van zo ver, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?" Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.
Dat de kilo’s er na het diëten vaak even snel weer bijkomen als ze er af gingen, wordt soms verklaard met de stelling dat een lichaam altijd probeert terug te keren naar een soort ‘voorgeprogrammeerd' gewicht. Die theorie is niet helemaal uit de lucht gegrepen.
De voedingsexperts van de Vlaamse regering hebben recent een nieuwe versie van de voedingsdriehoek gelanceerd, waarbij meer rekening gehouden wordt met de milieuvriendelijkheid van ons voedingspatroon.
Aangezien mensen 90% van hun tijd binnen doorbrengen, kan luchtvervuiling in gebouwen een serieus risico op gezondheidsproblemen vormen. Gelukkig is de kwaliteit van de binnenlucht voor een groot deel te beheersen.
Walging heeft een afstotend effect, waardoor we geneigd zijn om het voedsel dat deze reactie veroorzaakt, niet te eten. Maar het is niet alleen een kwestie van smaak: deze reactie zou ons ook beschermen tegen infectie door ziektekiemen die door het voedsel of de drank worden overgebracht.
Het allergieseizoen is volop aan de gang, nu de stuifmeelconcentraties van de berk in de lucht zijn toegenomen. Mensen met een pollenallergie moeten dus hun gebruikelijke behandeling volgen en nemen best ook enkele voorzorgsmaatregelen.
Eens goed uitwaaien aan zee of diep ademhalen in het bos: het doet niet alleen deugd, je gezondheid krijgt een boost van al die natuurgeluiden. Dat bewijst een studie, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Waardoor kunnen sommigen beter tegen de kou dan anderen? Volgens een Zweedse studie ligt een belangrijk deel van de oplossing besloten in ons DNA en zou een specifieke genetische mutatie hiervoor deels verantwoordelijk zijn.
Nu de temperaturen weer beginnen te klimmen, dient ook het pollenseizoen zich terug aan. Volgens een nieuwe studie zorgt de klimaatcrisis ervoor dat pollenseizoenen steeds langer duren en er ook meer pollen in de lucht hangen. Dat is vooral slecht nieuws voor mensen met hooikoorts en astma.
Oorspronkelijk werd voor waterpijproken enkel tabak gebruikt, maar rond 1990 ontwikkelden fabrikanten uit het Midden-Oosten waterpijptabak met een smaakje, wat de populariteit een boost gaf. Nochtans is het helemaal niet ongevaarlijk. Integendeel zelfs.