Lymfoom of lymfeklierkanker: wat zijn de symptomen?

In dit artikel
Lymfoom of lymfeklierkanker: wat zijn de symptomen?

dossier Lymfoom of lymfeklierkanker is een bloedkanker die ontstaat wanneer er een fout gebeurt in de manier waarop bepaalde witte bloedlichaampjes, de lymfocyten, worden aangemaakt. Die abnormale lymfocyten hopen zich op in de lymfeweefsels en lymfeklieren, en kunnen uiteindelijk in het bloed terechtkomen en zich doorheen het hele lichaam verspreiden. 

Lees ook: Soorten bloedkanker en kankers van het lymfestelsel

Soorten lymfklierkanker

getty_dokter_keel_lymfe_2023.jpg

© Getty Images

Er bestaan veel types van lymfomen, ondergebracht in twee grote categorieën: de ziekte van Hodgkin en niet- of non-Hodgkin lymfomen. Het zijn relatief zeldzame kankers. De ziekte van Hodgkin komt per jaar ongeveer 2 tot 3 per 100.000 inwoners voor, non-Hodgkin ongeveer 18 gevallen per 100.000 inwoners per jaar. Het aantal gevallen van non-Hodgkin lymfomen is de laatste 15 jaar ongeveer verdubbeld. De ziekte van Hodgkin komt typisch voor bij jonge patiënten (piek tussen 15–30 jaar) terwijl non-Hodgkin lymfomen eerder voorkomen bij personen boven 60 jaar. Meestal kan geen oorzaak worden gevonden voor lymfoom. Uitzonderlijk ligt een infectie aan de basis, vooral bij mensen met een verminderde immuniteit, zoals bijvoorbeeld een infectie met de maagbacterie Helicobacter pylori, met het HIV-virus en met het cytomegalovirus. Gezien de toename van non-Hodgkin lymfomen vermoedt men een verband met milieuverontreiniging. Hierbij denkt men dan bijvoorbeeld aan sproeistoffen, gebruik van kleurmiddelen… Mogelijk is er soms ook een zekere familiale erfelijkheid, hoewel rechtstreekse overerving van lymfomen niet aanwezig is.

Lees ook: Lymfeklierkanker: de ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin lymfomen

Lees ook: Bloedkankers: mogelijke behandelingen

Symptomen van lymfoon of lymfeklierkanker

Mensen met een lymfoom hebben vaak geen of nauwelijks klachten. Bovendien komen veel van die klachten ook voor bij eerder onschuldige aandoeningen, zoals griep of een andere virale infectie. Maar dan verdwijnen ze meestal na enkele dagen, terwijl ze bij een lymfoom blijven aanslepen.

  • Gezwollen lymfeklieren (gedurende meerdere weken). De meest voorkomende klacht is een pijnloze knobbeltjes in hals, oksels of liezen, soms ook elders. Soms kunnen de klieren wat pijnlijk aanvoelen, vooral als de ziekte al meer gevorderd is.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies 
  • Eetlustverlies
  • Niet verdragen van alcohol (vooral bij ziekte van Hodgkin)
  • Vermoeidheid, gebrek aan energie
  • Blijvende koorts
  • Nachtelijk zweten
  • Hardnekkige jeuk
  • Ademhalingsklachten (bij klieren achter borstbeen of bij longen)
  • Buikklachten (bij lymfoom in de buik)
  • Soms lage rugpijn

Indien je een of meer van deze klachten hebt zonder dat er een directe aanleiding is (bijvoorbeeld een griep) en wanneer deze klachten meerdere weken blijven aanslepen, raadpleeg je het best je huisarts voor verder onderzoek.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Meer info:
http://lymfklierkanker.be/nl/
www.kanker.be/lymfoom
www.lymphomacoalition.org/
www.uza.be


Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram