9 alternatieve manieren om meer vochtige lucht in huis te krijgen

123-kamer-bed-gordijn-1-14.jpg

dossier

Het lijkt misschien een overbodige luxe, maar vochtige lucht in huis is enorm goed voor je. En al helemaal voor je kinderen, want zelfs de allerkleinsten kunnen last hebben van klachten zoals droge ogen of een droge, kriebelhoest. En vochtige lucht kun je heel makkelijk zelf creëren. Een luchtbevochtiger is een makkelijke oplossing om de lucht in een kamer te reguleren. Maar zo'n machine kost wel wat geld en past misschien niet zo geweldig in je huis. Dus geef deze creatieve manieren eens een kans.

1. Koken zonder dampkap


Maak je een pan pasta klaar, ben je rijst aan het bereiden of stoom je groenten? Zet de dampkap uit en laat de stoom lekker vrij de kamer inwaaien. Dat zorgt automatisch voor wat meer vocht. Check alleen wel of je geen hyperactieve rookmelders aan het plafond hebt hangen.

2. De juiste kamerplanten


Planten geven je woonkamer niet alleen een groene upgrade, de juiste kamerplanten zuiveren ook nog eens de lucht. De rubberplant of ficus elastica is een goed bijvoorbeeld, evenals klimop. Het fijne is dat je planten overal kunt neerzetten, dus kun je elke kamer vochtiger maken.


3. Zet de badkamerdeur open


Zet het afzuigsysteem in de badkamer uit en gooi de badkamerdeur na het douchen of een warm bad lekker open. De badkamer wordt zo op een natuurlijke manier gedroogd en de lucht in de gang en de kamers wordt wat vochtiger.

4. De kamers verluchten


In de winter drogen radiatoren die op volle toeren draaien, de lucht in de kamer uit. Als je 's nachts dorstig wakker wordt, is dat een teken dat de lucht in je huis te droog is. Zet je radiatoren gerust wat lager, vooral 's nachts, en denk eraan de kamers in je huis twee keer per dag te verluchten. Als het echt koud is, kan 5 minuten genoeg zijn om een kamer van heel wat frisse lucht te voorzien.


5. Kleding binnenshuis drogen


Heb je een droger? Zet deze eens uit. Het binnenshuis laten drogen van de was is niet alleen beter voor het milieu, het vocht dat van de was komt, zal bovendien verdampen en de luchtvochtigheid van de kamers ten goede komen. 

6. Kommetje water op de verwarming


Ga voor de old school methode en zet bakjes water op de verwarming. Zeker in de koudere maanden, wanneer de verwarming aan staat en de lucht droger is, is dit een fijne tip. Het water verdampt en als de bakjes leeg zijn, kun je ze gewoon weer opnieuw vullen.


7. Natte handdoek


Een natte handdoek die in de buurt van de radiator hangt, heeft hetzelfde effect...  en nog een bijkomend voordeel: je kan een natte handdoek niet omstoten. Handig voor wie samenleeft met nieuwsgierige en grijpgrage peuter. 

8. Gordijnen vochtig maken


Hangen er gordijnen in huis? Spuit ze een beetje nat met een waterspray en zet de ramen open. De verse lucht in combinatie met de natte gordijnen werken als natuurlijke luchtbevochtiger.


9. Vaatwasser open


Wat voor de badkamerdeur geldt, geldt ook voor de vaatwasmachine. Als de lucht wel wat vochtiger kan in de keuken, stel je vaatwasser dan zo in dat hij afslaat voordat hij de vaat automatisch droogt. Laat de stoom eruit en zet de deur wagenwijd open. Vochtige lucht gegarandeerd.

Let wel: Hoewel een goede luchtvochtigheid wordt aanbevolen om onder andere een verkoudheid en oogziekte te bestrijden, is het wel belangrijk om de lucht in de kamers niet té vochtig te maken. Een te hoge luchtvochtigheid in een slecht verlucht interieur geeft namelijk risico op schimmel. Zoek het juiste evenwicht, en vergeet zeker niet te ventileren, zowel in de zomer als in de winter. 


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram