Wat is een cyste?

dossier

Cysten zijn bultjes die zich in de huid of in het lichaam vormen. Vanbinnen bevatten ze lucht of vocht. De bultjes kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar ze ontwikkelen zich meestal in de huid, eierstokken, borsten of nieren. De meeste cysten zijn niet kankerverwekkend.  

Lees ook: Cyste op eierstok: symptomen en behandeling

Wat zijn de symptomen van cysten?

Getty_cyste_knobbel_2023.jpg

© Getty Images

De symptomen variëren sterk, afhankelijk van het type cyste. In veel gevallen zal je een abnormale knobbel opmerken, vooral als de cyste net onder de huid zit.
Veel inwendige cysten, zoals die in de nieren of de lever, veroorzaken helemaal geen symptomen. Mogelijks merk je ze pas op bij een beeldvormend onderzoek, zoals een MRI- of CT-scan.
Hoewel je ze niet voelt, kunnen cysten bepaalde gevolgen hebben. Eierstokcysten bijvoorbeeld, die voorkomen bij het polycysteusovariumsyndroom (PCOS), kunnen problemen met de eierstok- en voortplantingsfunctie veroorzaken. Polycysteuze nierziekte (PKD), waarbij cysten in de nieren ontstaan, kan de nierfunctie aantasten.
Cysten veroorzaken doorgaans geen pijn, tenzij ze scheuren, geïnfecteerd raken of ontstoken zijn. Borstcysten kunnen wel pijnlijk zijn. Ook als zich in de hersenen een cyste ontwikkelt, kan dit gepaard gaan met pijn.

Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren

Wat is de oorzaak van een cyste?

Cysten komen vaak voor en kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen. Enkele mogelijke oorzaken van cysten zijn:

 • Infecties
 • Tumoren
 • Genetische aandoeningen
 • Een defect in de cellen
 • Chronische ontstekingen
 • Blokkades van kanalen in het lichaam waardoor vocht zich ophoopt
 • Een parasiet
 • Een verwonding waardoor een bloedvat breekt

Lees ook: In de lies, oksel, nek...: Moet je je zorgen maken over knobbeltjes?

Hoe worden cysten behandeld?

Hoe men een cyste behandelt, hangt af van verschillende factoren: het type cyste, de locatie, de grootte en de mate van ongemak die de cyste veroorzaakt.

 • Voor zeer grote cysten die klachten veroorzaken, kan een arts adviseren om ze chirurgisch te verwijderen.
 • De cyste kan ook worden leeggezogen. Daarvoor plaatst men een naald of katheter in de holte. Een arts zal de verwijderde vloeistof vervolgens onder een microscoop onderzoeken om te bepalen of er kankercellen aanwezig zijn. Bij het vermoeden van kanker, zal de arts voorstellen om de cyste operatief te verwijderen en/of een biopsie van de cystewand te laten uitvoeren.
 • Sommige cysten zijn een neveneffect van een onderliggende medische aandoening, zoals bij fibrocysteuze borstziekte of polycysteusovariumsyndroom. In dat geval zal de focus liggen op het behandelen van de aandoening.

Lees ook: Wat is een aangeboren halscyste, en wat kunt u eraan doen?

Bronnen:
https://www.health.harvard.edu
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram