‘Schamroth’s window’: Simpele vingernageltest kan longkanker aantonen

In dit artikel
‘Schamroth’s window’: Simpele vingernageltest kan longkanker aantonen

dossier

Longkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten, omdat de eerste symptomen onopvallende, algemene klachten zijn, waardoor de ziekte vaak pas in een later stadium wordt ontdekt. Er is echter een simpele test die je kan uitvoeren om zelf te ontdekken of er mogelijk iets aan de hand is.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Eerste verschijnselen longkanker

De eerste symptomen van longkanker zijn onder andere heesheid, misselijkheid, braken, verwarring, hoge bloeddruk, gewichtsverlies, spierzwakte, vermoeidheid en een aanhoudende hoest, maar ook trommelstokvingers. Er is sprake van trommelstokvingers als de vingertoppen verdikt zijn en de nagels bolstaan. Zuurstoftekort is daar de oorzaak van. Trommelstokvingers (ook wel horlogeglasnagels genoemd) kunnen ook een symptoom zijn van andere ernstige aandoeningen, zoals hartaandoeningen, maag- en darmziekten en leverziekten

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de symptomen in het beginstadium?

Schamroth-vingernageltest

De Schamroth-test is een simpele vingernageltest die je zelf kan uitvoeren om te ontdekken of jij trommelstokvingers hebt. Je vormt eerst twee haken met je wijsvingers en houdt dan de nagels van je wijsvingers tegen elkaar. Normaal is er een kleine, diamantvormige opening te zien ter hoogte van de nagelriemen. Is dat niet het geval, dan heb je mogelijk trommelstokvingers.

Let wel, het is niet omdat er geen ‘Schamroth’s window’ te zien is, dat je sowieso een aandoening hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vingers al sinds de geboorte zo’n vorm hebben. In elk geval kan het geen kwaad om je arts te contacteren voor een lichamelijk en/of bloedonderzoek.

In onderstaand filmpje kan je enkele voorbeelden zien.Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Bronnen:
https://bestpractice.bmj.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.longen.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram