Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

In dit artikel
Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

dossier

Verzorgde vingernagels zijn belangrijk voor je uitstraling en je zelfbeeld, maar ze zeggen ook iets over je gezondheid. Daarom is het zeer belangrijk dat je beschadiging of infecties vermijdt en dat je je nagels goed in de gaten houdt. Kleine verschillen in hun structuur of kleur kunnen een eerste indicatie zijn van ernstige onderliggende problemen zoals een nierziekte, hartaandoening of diabetes.

Lees ook: Tips voor mooie vingernagels

Hou je nagels in de gaten

123-h-handen-nagels-verzorging-04-19.jpg

Bekijk je vingernagels eens goed. Misschien zie je subtiele wijzigingen in de textuur of de kleur: een wit vlekje hier of een roze tintje daar? Misschien is de oppervlakte geribbeld of zijn er bultjes op?

Op het eerste gezicht lijken deze onvolmaaktheden 'no big deal', maar het zijn wel interessante informatiebronnen. Het is zeer belangrijk om je vingernagels gezond te houden en goed te verzorgen. Niet alleen om esthetische en hygiënische redenen, maar ook omdat je dan alert bent voor eventuele veranderingen in de kleur of de textuur van je nagels. 

Lees ook: Waarom gaan kinderen nagelbijten en hoe kan je het afleren?

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Nagelproblemen zijn meestal gelinkt aan uitwendige factoren: nagels worden blootgesteld aan agressieve schoonmaakproducten, of ze worden beschadigd door ruwe bezigheden (bouw- en schilderwerken …) of dagdagelijkse routineklusjes. Maar de Amerikaanse Academy of Dermatology wijst erop dat de conditie van de nagels in bepaalde gevallen het gevolg is van een onderliggend gezondheidsprobleem elders in het lichaam.
Ook in Ierland werd er onderzoek gedaan op dit terrein. In 2005 kwam een groep Ierse artsen tot de vaststelling dat de eerste symptomen van osteoporose in de nagels zichtbaar zijn.

Dit zijn enkele nagelsignalen waarvoor je alert moet zijn.

 • Extreem bleke nagels komen meestal voor wanneer het aantal rode bloedcellen niet zo hoog is, maar soms wijzen ze op een ernstige ziekte zoals bloedarmoede, een leveraandoening, of hartfalen. Bij hartfalen kan het hart onvoldoende bloed rondpompen in het lichaam waardoor zich vocht ophoopt in de benen en de longen.
 • Witte nagels kunnen een indicatie zijn van diabetes of hartfalen. Witte nagels met donkere randen kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Mat witte nagels met een roze streep(je) aan de top wordt Terry nails genoemd. Het kan een ouderdomsverschijnsel zijn, maar ook een teken van diabetes of een probleem met nieren, lever of hart.
 • Gele nagels zijn vooral het gevolg van een schimmelinfectie. Wanneer zo’n infectie verergert, begint de nagel op te dikken en te brokkelen omdat het nagelbed terugtrekt. Gelige nagels die traag groeien en dik zijn kunnen ook te maken hebben met een longaandoening, chronische bronchitis bijvoorbeeld. In zeldzame gevallen zijn gele nagels een knipperlicht voor een ernstig probleem zoals schildklieraandoening, bepaalde longziekten of diabetes. Ook bij iemand die lijdt aan psoriasis, sinusitis, schildklierproblemen en reumatoïde artritis zijn gele nagels geen uitzondering.
 • Nagels met een blauwe schijn kunnen wijzen op een gebrek aan zuurstof. Een longprobleem zoals emfyseem kan daarvan aan de basis liggen. Ook sommige hartproblemen worden met blauwachtige nagels geassocieerd.
 • Als er putjes of ribbeltjes op de nagels verschijnen, kan dat een van de eerste symptomen van psoriasis of inflammatoire artritis zijn. Vaak verkleurt de nagel ook en de huid eronder ziet er roodbruin uit.
 • Droge, broze nagels die gemakkelijk barsten of splijten, worden soms gelinkt aan een schildklieraandoening. Als het barsten of breken gepaard gaat met een gelige tint ligt een schimmelinfectie waarschijnlijk aan de basis.
 • Opgezwollen nagelriemen die rood zien, zijn een gevolg van een ontsteking van de nagelriemen. Het kan wijzen op een infectie maar ook op lupus of een andere bindweefselziekte.
 • Rode nagelbedden kunnen een alarmbel zijn voor een hartprobleem.
 • Beau’s nails hebben lijnen die horizontaal van de ene naar de andere kant lopen. Ze zijn vaak een symptoom of het gevolg van een ernstige ziekte. Vaak zijn ze ook gelinkt aan stress.
 • Zijn je nagels lepelvormig, dun en dieper in het midden, dan kan dat wijzen op lupus, een hartprobleem, of een teveel of tekort aan ijzer.
 • Zwarte lijnen onder de nagel moeten zo snel mogelijk onderzocht worden door een dermatoloog. Ze kunnen veroorzaakt worden door een maligne melanoom, dat is een gevaarlijke vorm van huidkanker.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen, neem dan zeker contact op met je huisarts.

Lees ook: ‘Schamroth’s window’: Simpele vingernageltest kan longkanker aantonen

Bronnen:  
WEBmd.com
voedingscentrum.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram