Gerelateerde artikels
Tips voor mooie vingernagels
dossier
Mooie vingernagels zijn belangrijk voor je uitstraling en je zelfbeeld, en bovendien moet je ze nauwlettend in de gaten houden, want veranderingen in kleur en structuur kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. We zetten enkele belangrijke verzorgingstips op een rij.
Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?
- Eet gezonde voeding die voldoende vitamines bevat.
Voor de nagels (en trouwens ook voor de huid) is vooral biotine (vitamine B8) belangrijk. Biotine zit in eieren, lever, melk en noten. Een teveel aan vitamine B8 kan geen kwaad, want wat je over hebt, verlaat je lichaam via urine. Vaak wordt die vitamine als supplement voorgeschreven. In verschillende onderzoeken werd aangetoond dat een biotinesupplement de nageldikte vergroot en voorkomt dat de nagels breken of splijten. Wat volgens de experts niet helpt, is gelatine. Het maakt niet uit of je het inneemt of je nagels erin weekt, het maakt je nagels niet sterker. Integendeel, door je nagels erin te weken kunnen ze zelfs zacht en zwak worden. Ook voor producten die calcium, gist of fluoride bevatten, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat ze een betekenisvolle impact zouden hebben op de gezondheid van de nagels.
- Vijlen is beter dan knippen.
Bij knippen kunnen scheurtjes en scherpe randen ontstaan die dan toch bijgevijld moeten worden. Vijl met de nagelrichting mee en in ronde bewegingen. Vijl de nagels nooit opzij, maar alleen vooraan. Gebruik daarvoor een kartonnen of houten vijl, en geen ruwe, grove, metalen vijl. Die is te hard voor de nagels en kan kleine barstjes, gespleten nagels en kloofjes veroorzaken. Een zachte, fijne vijl is veel nagelvriendelijker.
- Verzorg je nagels na een wasbeurt.
Om hygiënische redenen, en zeker nu met het coronavirus, wordt aangeraden om je handen vaak te wassen, maar voor je nagels is dat geen goede zaak. Als je je handen heel frequent moet inzepen, doe je er goed aan om zo veel mogelijk na elke wasbeurt je handen en nagelriemen met een vochtinbrengende crème in te wrijven.
- Kies de juiste shampoo.
De shampoo die je gebruikt, is misschien wel geschikt voor je haar maar niet voor je nagels. Dit geldt vooral voor shampoo voor vettig haar die vet en natuurlijke huidolie van de hoofdhuid verwijdert. Als je die shampoo frequent gebruikt en zeer droge nagels hebt, kunnen ze daardoor nog droger worden.
- Gebruik liever geen zogenaamde 'nagelverharders'.
Deze producten kunnen de nagels brozer maken omdat ze de nagels kunnen uitdrogen. ook nagellak bevat ook een 'nagelverharder'.
- Gebruik kunstnagels niet langer dan drie maanden na elkaar.
Las ook telkens een rustperiode van minstens één maand in. Kunstnagels kunnen de natuurlijke nagel beschadigen. Helemaal geen kunstnagels gebruiken is nog beter.
Lees ook: De waarheid over gelnagels
- Gebruik handschoenen om je nagels te beschermen.
Wie zwaar werk in de tuin gaat doen kan beter handschoenen dragen, en ook voor wiens handen veel in contact komen met reinigingsmiddelen, zijn handschoenen de beste optie. Probeer dus rechtstreeks contact met chemische schoonmaakproducten zoals afwasmiddel te vermijden.
- Bijt niet op je nagels.
Probeer zo weinig mogelijk op je nagels te bijten. Afgebeten nagels zijn niet alleen lelijk, je nagels zijn ook vatbaarder voor allerlei infecties, aangezien onze handen en vingers veel in aanraking komen met bacteriën. Nagelbijters lopen hierdoor ook meer kans om een mondinfectie op te lopen. Kun je het nagelbijten niet laten, probeer dan enkele hulpmiddeltjes of was vaker je handen.
Lees ook: Hoe kan je nagelbijten afleren?
- Verzorg de nagelriem (uiteinde van de nagelplooi).
De nagelriem beschermt de nagelplaat tegen het indringen van bacteriën, virussen, schimmels en chemicaliën. De verzorging van de nagelriemen zorgt niet alleen voor mooie nagels, maar je houdt ze daarmee ook gezond. Gebruik zeker nooit een nagelvijl om de nagelriemen weg te duwen. Knip ze ook niet weg. Je kunt velletjes wel verwijderen met een speciaal pincet. Zorg er trouwens voor dat bij het lakken van de nagelriemen een randje vrij is, want het nagelbed heeft namelijk zuurstof nodig om te groeien.
- Gelakte nagels vragen extra verzorging.
Vooraleer je je nagels lakt, reinig je ze het best met een remover. Dat zorgt ervoor dat al het vuil van de nagels worden weggenomen, zodat de nagellak mooi en effen kan geplaatst worden. Tijdens het lakken is het aangeraden om de nagelriem niet aan te raken. Aangezien nagellak snel droogt, is te veel over en weer borstelen niet aangewezen. Als bescherming van de nagellak, kan je een blanke toplaag aanbrengen. Gebruik steeds een nagellak die de nagelplaat niet uitdroogt maar voedt en hydrateert.
Verwijder nagellak met een oplosmiddel zonder aceton. Spoel de nagels daarna in lauw water dompelen om ze iets zachter te maken en om uitdroging te voorkomen. Gebruik ten hoogste één keer per week een remover.
- Geef je nagels nu en dan een extra verwenbeurt.
Om de nagels te voeden en te versterken, kan je ze af en toe onderdompelen in een mengeling van arganolie of amandelolie en citroen of in olijfolie. Die techniek wordt ook aangeraden in geval van gebroken of ontdubbelde nagels.
En wat geldt voor je vingernagels, is uiteraard ook van toepassing op je teennagels. Aangezien je voeten vaak in de donkere, vochtige omgeving van een schoen worden opgesloten, zijn ze meer vatbaar voor schimmels. Raadpleeg een deskundige (podoloog) die zijn materiaal voldoende ontsmet als je een ingegroeide (teen)nagel hebt of voetverzorging nodig hebt.
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist