Een heterogene groep van stoornissen, sommige erfelijke, anderen verworven, gekenmerkt door een abnormale structuur of functie van een of meer van de elementen van bindweefsel, dat wil zeggen, collageen, elastine, of de mucopolysacchariden.
"Ga ik nu dood? Dat was de vraag die door mijn hoofd spookte toen de dokter me vertelde over lupus, remissies en chemotherapie, gevolgd door de mededeling dat ik een ongeneeslijke auto-immuunziekte had." Laura (38) vertelt haar verhaal.
Op 25-jarige leeftijd veranderde het leven van Sandra radicaal. Ze kreeg pijn. Overal, onophoudelijk en bijna onhoudbaar. Na een lange zoektocht en nog langere lijdensweg viel uiteindelijk de diagnose: fibromyalgie. Haar verhaal.
Tot wel 98% van de vrouwen heeft last van cellulite, in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd. Hoewel de aandoening geen bedreiging vormt voor je lichamelijke gezondheid, wordt ze vaak gezien als ontsierend en ongewenst.
Sabine heeft net als vele fibromyalgiepatiënten een lang parcours van fysiek en emotioneel leed achter de rug. Maar haar volharding bleek te lonen, want een gerichte kinebehandeling maakt haar pijn lichter, en haar levenskwaliteit beter.
SLE treft vooral jonge vrouwen op vruchtbare leeftijd. Vroeger werd zwangerschap afgeraden uit vrees voor verwikkelingen bij de moeder of de foetus, maar vandaag gaat men ervan uit dat de meeste vrouwen zonder veel problemen zwanger kunnen worden. Al moet je wel op enkele zaken letten.
Als je in de winter of bij het manipuleren van diepvriesvoeding direct ijskoude vingers hebt die blauw of wit worden, dan kan het zijn dat je lijdt aan het fenomeen van Raynaud. In tweede instantie kunnen de vingers of tenen rood worden en opzwellen en tintelen. Moet je je dan zorgen maken?
Katleen (50) kreeg elf jaar geleden te horen dat ze lijdt aan systeemsclerose (sclerodermie), een zeldzame, chronische, reumatische bindweefselziekte die tot op vandaag ongeneeslijk is. Hoewel de diagnose insloeg als een bom, blijft ze positief.
Reumatoïde artritis is een chronische progessieve gewrichtsaandoening. De ziekte gaat uit van het gewrichtsvlies dat gaat woekeren. Het tast zowel het kraakbeen als het omliggend bot aan. Vroeger werd de ziekte ook "chronische, progressieve, polyarthritis" genoemd.
De Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR) geeft aan dat één op vijf Belgen tijdens het leven geconfronteerd wordt met een reumatische aandoening. Na de diagnose rijst al snel de vraag: ‘Kan ik nog wel blijven werken met reuma?’
Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als je je arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose in de schouder. Bijkomende klachten kunnen zijn dat je schouder ’s nachts pijn doet, dat je schouder kraakt bij beweging en dat je je arm minder goed kunt gebruiken.
EDS is een groep van zeldzame erfelijke bindweefselziekten. De oorzaak van het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) is gelegen in een stoornis van het bindweefsel.
Sclerodermie is een veralgemeende auto-immuunziekte die verdroging en verharding van het bindweefsel veroorzaakt (sclerose), vooral ter hoogte van de huid, soms ook het maag- en darmstelsel, de longen en de nieren.
Een schouderluxatie of schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet, is een van de meest voorkomende schouderletsels. Dat kan een gevolg zijn van een val op de arm of de schouder,
Juveniele idiopathische artritis (JIA) is een chronische gewrichtsontsteking bij kinderen. Naast de gewrichten kunnen ook inwendige organen en de ogen aangetast worden.
Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking, een vorm van ontstekingsreuma, als reactie op een infectie of ontsteking elders in het lichaam, zoals de keel, maag en darmen, urinewegen of geslachtsorganen.
Acuut reuma of reumatische koorts ontstaat na een infectie met een bacterie van de groep-A-streptokokken. Groep A-streptokokkeninfecties behoren tot de meest voorkomende infecties bij de mens, vooral dan bij kinderen.
Systeemlupus of systemische lupus erythematosus (SLE) is een veralgemeende auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat onze immuniteit (=afweer) zich op overdreven wijze tegen onszelf richt, o.a. door antistoffen te vormen die ontstekingsziekten veroorzaken.
Recent hebben diverse onderzoeken aangetoond dat een zo vroeg mogelijke intensieve behandeling van patiënten met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) leidt tot minder schade aan de gewrichten.
De basisbehandeling van reumatoïde artritis wordt zo snel mogelijk na de diagnosestelling, bij voorkeur binnen de 2 à 3 maanden, opgestart om de evolutie van de ziekte te vertragen of te stoppen.
Nederlandse jongeren zitten te veel en een relatief grote groep is zelfs geen enkele dag per week ten minste 60 minuten lichamelijk actief in sport of andere beweegvormen.
Artritis, inflammatoire darmziekten en psoriasis zijn chronische ontstekingsziekten. Ze treffen de gewrichten (artritis, ziekte van Bechterew, Lupus...), de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) en de huid (psoriasis).
De kans op gewrichtsreuma is te voorspellen met behulp van een test op antistoffen. Door mensen met gewrichtsklachten hierop te screenen kan vroegtijdig worden ingeschat of zij een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van gewrichtsreuma.
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben twee nieuwe genen voor jicht ontdekt. Personen met de genvarianten blijken tot 70% meer risico te hebben op het ontstaan van jicht.
Reumapatiënten hebben er baat bij als ze te dik zijn. Dat blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of the Rheumatoid Diseases.
Reumapatiënten hebben, net als diabeten, tot twee keer meer kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek aan het Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam.