Agressieve behandeling reumatoïde artritis (RA) niet altijd beter

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Recent hebben diverse onderzoeken aangetoond dat een zo vroeg mogelijke intensieve behandeling van patiënten met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) leidt tot minder schade aan de gewrichten en een betere functie dan wanneer er langer gewacht wordt of minder intensief behandeld.

Bij vroege en milde inflammatoire reumatoïde artritis (RA) en slechts enkele aangetaste gewrichten is agressieve behandeling echter niet beter dan de gebruikelijke behandeling. Dat blijkt uit een studie van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam en reumatologen van Reade in het vakblad Rheumatology.

Zij gingen na of agressieve behandeling met als doel het geheel tot rust brengen van de ziekte een beter resultaat geeft dan de gebruikelijke behandeling. De agressieve behandeling bestond uit een combinatie van medicatie met o.a. methotrexaat en adalimumab, en deze werd elke 3 maanden aangepast als de ziekte niet geheel rustig was. Na twee jaar bleek de schade in beide groepen gemiddeld laag, en de functie van de gewrichten goed (remissie van de ‘ziekteactiviteit’ met 50%).

Volgens de onderzoekers is het niet eenvoudig mogelijk het resultaat van de behandeling bij patiënten met weinig aangedane gewrichten verder te verbeteren door agressieve behandeling, terwijl de bijwerkingen daarbij wel toenemen en de kosten aanzienlijk hoger zijn. Opmerkelijk was verder dat ondanks de vroege behandeling en intensieve monitoring in de agressief behandelde groep een aantal patiënten uit deze groep toch nog forse gewrichtsschade opliep binnen twee jaar.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma


bron: Rheumatolgy 2011; doi: 10.1093/rheumatology/ker355


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram