De voordelen van maca(poeder) voor onze gezondheid

In dit artikel
De voordelen van maca(poeder) voor onze gezondheid

dossier

Macapoeder heeft als supplement de afgelopen twintig jaar aan populariteit gewonnen omwille van de potentiële voordelen voor onze gezondheid. Zo kan macapoeder de hormoonhuishouding reguleren, de vruchtbaarheid verhogen, stress verminderen, libido boosten, je energiepeil opkrikken en je botgezondheid verbeteren.

Wat is maca?

Getty_maca_2024.jpg

© Getty Images

Maca (Lepidium meyenii) is een wortelplant die oorspronkelijk uit de Andes van Peru komt en bekend staat om zijn kruisbloemige verwantschap met broccoli en bloemkool. Het gebruik van maca gaat duizenden jaren terug en werd van oudsher geconsumeerd door inheemse volkeren vanwege de voedzame en geneeskrachtige eigenschappen. De wortel wordt gebruikt in verschillende voedingssupplementen. Meestal komt maca in poedervorm, maar het is ook verkrijgbaar als capsules of pillen. 

Macapoeder kan je oplossen in smoothies, milkshakes, vers vruchtensap, koffie, thee of in je plantaardige ochtenddrank, maar je kan het ook toevoegen aan yoghurt en ontbijtgranen of aan soep en desserts. Lees de bijsluiter alleszins zorgvuldig en hou je aan de aanbevolen dosis.

Macapoeder werking

Getty_macapoeder_2024.jpg

© Getty Images

Maca is rijk aan verschillende essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren, waardoor het een zeer voedzame voedingsbron is. Het heeft veel aandacht gekregen vanwege zijn potentiële voordelen voor de seksuele functie en het verbeteren van de vruchtbaarheid. Studies suggereren dat maca het libido kan verbeteren en seksuele disfunctie bij zowel mannen als vrouwen kan verminderen. Bovendien wordt maca beschouwd als een adaptogeen, een plantensoort die het lichaam helpt zich op natuurlijke wijze aan te passen aan stressfactoren zoals een druk schema of ziekte.

Mogelijke effecten op de gezondheid

Naast het gebruik voor seksuele gezondheid zou maca helpen tegen vermoeidheid. Het helpt om je energiepeil op te krikken, je stemming te verbeteren en symptomen van de menopauze te verlichten. Sommige onderzoeken wijzen erop dat maca ook zou kunnen helpen bij het behoud van gezonde botten en cognitieve functies, hoewel meer uitgebreide studies nodig zijn om deze beweringen te staven.

Bijwerkingen macapoeder

Hoewel maca over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, heeft het potentiële bijwerkingen, vooral wanneer het in grote hoeveelheden wordt genomen. Bijwerkingen kunnen onder andere zijn een veranderde stemming, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen. Zoals bij elk supplement is het dan ook raadzaam om een arts te raadplegen voor gebruik.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram