Zonnecrème kopen: wat is een goede zonnecrème?

In dit artikel
Zonnecrème kopen: wat is een goede zonnecrème?

dossier

Bij zonnig weer hoort een goede zonnecrème die je huid voldoende beschermt tegen de zon. Wat een goede zonnecrème precies kenmerkt, hangt onder meer af van je huidtype, van de gebruikte uv-filters en van je persoonlijke voorkeur.

Lees ook: Waarom de eerste zon gevaarlijk is

Afgestemd op je huidtype

Getty_zonnecreme_2024.jpg

© Getty Images

Als je een lichte of gevoelige huid hebt, gebruik je het best zonbescherming met een SPF (Sun Protection Factor) van minstens 30. Ook als je een donker huidtype hebt of als je al gebruind bent door de zon, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen zonnestralen. Kinderen hebben sowieso een hoge beschermingsfactor nodig.

Heb je een vette huid? Dan is een zonnebrandcrème met een lichte textuur een goede keuze. Zo voorkom je dat je huid glimt. Bij een droge huid ga je beter voor een crème met extra hydratatie. Let erop dat de zonnecrème beschermt tegen uv A- en uv B-stralen. Uv B-stralen zijn vooral verantwoordelijk voor verbranding, uv A-stralen voor huidveroudering.

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Zonnecrème met mineralen

Uv-experte van de Stichting tegen Kanker Brigitte Boonen legt uit dat de meeste zonnecrèmes bestaan uit een mix van chemische uv-filters of anderzijds uit mineralen die ook ultraviolet licht blokkeren. "Die laatste categorie is eigenlijk de beste omdat die het zonlicht niet absorbeert en niet in de huid dringt", zegt ze. Deze filters beschermen door de zonnestralen te blokkeren of te reflecteren. Chemische filters daarentegen zijn organische koolstofverbindingen die uv-stralen absorberen en omzetten in warmte. 

"Het nadeel van zonnecrème met minerale filters is dat die over het algemeen iets moeilijker smeerbaar is en een witte, goed zichtbare film op de huid achterlaat”, vervolgt Boonen. “Niet veel mensen kiezen daarom voor een crème op basis van mineralen." 

Een minerale zonnecrème herken je aan de ingrediënten zinkoxide en titaniumoxide op de ingrediëntenlijst. Een chemische filter herken je onder andere aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

Lees ook: Wat doet zonlicht met je huid?

Eigen voorkeur

Check ook altijd de ingrediënten om te zien of een zonnecrème stoffen bevat die je huid eventueel niet verdraagt. Zo zijn er crèmes beschikbaar die geen parfum bevatten.

Gebruiksgemak is ook belangrijk. Als je een zonneproduct makkelijk en aangenaam vindt om te smeren dan is de kans groter dat je hem daadwerkelijk gaat gebruiken. Sommigen geven de voorkeur aan lotions en gels. Die zijn makkelijker uit te smeren omdat ze meer water bevatten. Crèmes zorgen er dan weer voor dat je huid minder snel uitdroogt.

Zonnebescherming is er ook in de vorm van spray. “Maar over de veiligheid van aerosolcrème, zeker bij kinderen, is nog niet voldoende onderzoek”, zegt Boonen. Ander onderzoek toont bovendien aan dat minstens één minuut sprayen noodzakelijk is om voldoende bescherming te krijgen, iets wat veel mensen niet doen.

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

Impact op het milieu

Zonnecrèmes kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Sommige ingrediënten hebben een impact op de koraalriffen, algen en zeedieren. Oxibenzone of octinoxaat zij bijvoorbeeld twee controversiële uv-filters waarvan vermoed wordt dat ze bijdragen aan het verbleken van koraal.  Zonnecrèmes kunnen ook hormoonverstoorders bevatten of microplastics zoals nylon. Er zijn gelukkig wel producenten die hier rekening mee houden. Zo is er een heel gamma aan biologische zonnecrèmes die zowel goed zijn voor het milieu als voor je huid. 

Lees ook: Zonkracht of UV-index bepaalt hoe lang u in de zon kunt blijven

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.consumentenbond.nl
https://www.goed.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram