UV-werende kleding

nieuws Sinds een aantal jaar is er speciale UV-werende kleding op de markt. Deze kleding is vooral geschikt voor mensen die zich extra moeten beschermen tegen de zon omdat ze snel verbranden. Vooral buitensporters (zoals zeilers en bergbeklimmers) en buitenwerkers dragen de kleding. Ook voor kinderen kunnen dergelijke kleren interessant zijn, Bv. badkleding die ook de nek en schoudertjes bedekt
Net als anti-zonnebrandmiddelen heeft kleding een beschermingsfactor. Een dunne, lichte stof (bijvoorbeeld een blouse) heeft normaal een beschermingsfactor van SPF 2. Een speciale behandeling kan die beschermingsfactor verhogen tot SPF 20. Andere kledingstukken halen na een dergelijke speciale UV-werende behandeling zelfs beschermingsfactor SPF 50.
De beschermingsfactor is een indicatie voor hoe lang de kleding je bescherming biedt tegen de zon. Stel dat je met een onbeschermde huid 10 minuten in de zon kan zijn zonder zonnebrand op te lopen. Dan kan kleding met beschermingsfactor 50 je ongeveer 50 x 10 minuten beschermen.
Het aanbod in Nederland en België is nog niet erg groot en de kleding is relatief duur.
Websites van kledingaanbieders:
www.odiezon.nl/ (zwem-, sport- en vrijetijdskleding voor kinderen en volwassenen)
www.go-bay6.nl/ (factor 50+ shirt voor kinderen, certificering van CANSA uit Zuid Afrika)
www.sibex.nl/ (kleding voor buitenwerkers)
www.careplus.nl/ (tropenkleding)
www.solarblock.nl/ (zwemkleding met certificering van ARPANSA uit Australië)
www.sunsible.com/ (UV kleding uit Duitsland)
www.kampeerder.be/
www.nozoneuk.com


Laatst bijgewerkt: juni 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram