Wat is het nut van aftersun en hoe gebruiken?

In dit artikel
Wat is het nut van aftersun en hoe gebruiken?

dossier

Er is geen beter aanpak tegen verbranding door de zon dan preventie. Smeer je dus altijd goed in alvorens je de zon in gaat. Als je toch zonnebrand hebt opgelopen, kan aftersuncrème de symptomen verlichten.

Lees ook: Verbrand door de zon: wat kan je doen?

Waarom aftersun gebruiken?

Getty_aftersun_creme_smeren_2024.jpg

© Getty Images

“De belangrijkste functie van aftersun is dat het hydrateert na zonnebrand”, zegt Dr. Paul Banwell, expert huidgezondheid. “Doordat het vochtinbrengend is, kan je aftersun ook gebruiken als je huid gewoon uitgedroogd is, niet noodzakelijk door zonnebrand." Je huid zou idealiter tussen 20 en 30 procent water moeten bevatten, maar een door de zon verbrande huid is vochtarm en voelt droog, geïrriteerd en schilferig aan. Aftersun sluit meer water in je huid in.

"In vergelijking met andere vochtinbrengende crèmes bevat aftersun extra verzachtende ingrediënten die de huid kalmeren na verbranding en die roodheid helpen verminderen”, voegt Dr. Banwell toe. “Aftersunproducten bevatten vaak aloëveraplantenextracten, die helpen vocht aan te vullen dat verloren is gegaan door blootstelling aan de uv-stralen van de zon.”

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Welke aftersun kiezen?

De beste aftersunlotions bevatten ingrediënten zoals aloë vera, glycerine en vitamines zoals vitamine E. Deze stoffen helpen om vervelling door zonnebrand te voorkomen of te beperken. Ze kunnen ook de huid herstellen en kalmeren.

  • Aftersun met aloë vera heeft ontstekingsremmende eigenschappen die een verbrande huid kalmeren, terwijl glycerine helpt om het hydratatieniveau van de huid te verhogen en zo de vochtbarrière van de huid herstelt.
  • Antioxidanten in aftersun kunnen de huid beschermen tegen vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan uv-straling. Voorbeelden van antioxidanten zijn niacinamide, polyfenolen zoals flavonoïden uit groene of zwarte thee, retinol en vitamine C.
  • Zink is een ander heilzaam ingrediënt. Crème op basis van zink helpt om irritatie te minimaliseren en ontstekingen te verzachten.

Wie gevoelig is voor bepaalde, veelgebruikte ingrediënten in cosmetica, laat zich beter niet verleiden door claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” hebben immers geen wettelijke basis en bieden je dus geen enkele garantie. Wil je zeker zijn, controleer dan rechtstreeks de ingrediëntenlijst. Let erop dat er geen alcohol, parfums of andere allergenen in het aftersunproduct zitten.

Lees ook: Melanoom: agressieve huidkanker

Hoe gebruik je aftersun?

Spoel de zonnecrème eerst van je lichaam in de douche. Masseer nadien de aftersun in de vochtige huid, zodat je huid nog meer gehydrateerd wordt door de aftersun. Breng de aftersuncrème elke ochtend en avond - of zo vaak als je wil - royaal aan totdat je symptomen verdwijnen.
Net zoals zonnecrème is aftersun niet onbeperkt houdbaar. Check dus altijd de houdbaarheidsdatum op de fles. Hoe langer ze geopend is, hoe minder effectief de crème zal zijn.

Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://patient.info

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram