Gerelateerde artikels
De juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking
In dit artikel
De juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking
dossier
Onder water zijn mensen meer of minder zichtbaar afhankelijk van de kleur van hun zwemkleding. Een felle kleur of contrasterende kleur kan je leven redden, zo blijkt uit tests uitgevoerd door een adviesbureau voor waterveiligheid. Welke kleur je best kiest, hangt af van waar je gaat zwemmen.
Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?
Verdrinken kan volledig geluidsloos gebeuren, dus als zwemkledij het verschil kan maken, hou je daar maar beter rekening mee. Alive Solutions, een Amerikaans adviesbureau voor waterveiligheid, heeft verschillende tests uitgevoerd op bepaalde diepten en afstanden, in verschillende omgevingen: een meer (op een zonnige dag), een zwembad met een lichte bodem en een zwembad met een donkere bodem.
Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?
Afhankelijk van zwemplek
Wat bleek uit de tests?
- In het meer: de kleuren die het best opvielen waren oranje, groen en geel, fluorescerend voor alle drie de kleuren.
- In het zwembad met donkere bodem: oranje, groen en geel, allemaal fluorescerend, waren ook de winnende kleuren. Merk op dat blauw water de kleuren aanzienlijk verandert.
- In het zwembad met lichte bodem: de twee grote winnaars zijn roze en geel.
Conclusie: kies fluorescerend voor je peuters. Onze keuze zou fluorescerend oranje zijn, de enige kleur die lijkt op te vallen in alle wateromgevingen.
Lees ook: Waarom kan je beter niet plassen in een zwembad?
Deze tests zijn alleen geldig in de omstandigheden waarin ze zijn uitgevoerd. Alive Solutions maakt duidelijk dat de zichtbaarheid van een stof onder water kan afhangen van andere factoren: stroming, weer, activiteit aan het oppervlak, kleur van de bodem, helderheid van het water, enz. Een fluorescerende oranje zwembroek, zwemvest, drijvers of een ander apparaat zal nooit actief toezicht vervangen. Wees dus altijd waakzaam. |
Foto's als bewijs
In een meer:
Donker zwembad:
Licht zwembad:
Bronnen:
https://alive-solutions.com
https://www.cbsnews.com
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist