Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

123-h-handen-was-06-20.jpg

nieuws

Volgens een studie van Britse onderzoekers is de handen wassen met water en zeep het meest effectief om bacteriën en virussen van de buitenste huidlaag te verwijderen, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.

Hoe gingen de onderzoekers te werk?
Ze besmetten de handen van proefpersonen telkens met een aantal virussen en bacteriën en wasten ze daarna met verschillende testproducten. Ze kwamen tot de conclusie dat water in combinatie met zeep het beste resultaat gaf. Alcoholproducten maken namelijk heel wat bacteriën onschadelijk, maar ze werken over het algemeen minder goed in op virussen als je het vergelijkt met het effect van zeep.

Wat zijn de voorwaarden?
- Gewone zeep met water werkt goed tegen bacteriën en virussen als het gepaard gaat met intensief wrijven van de handen en dan spoelen onder water.
- Het wassen moet dus grondig gebeuren maar ook voldoende lang duren, de onderzoekers spreken zelfs van 40 à 60 seconden.

Conclusie
- De beste manier om bacteriën en virussen van je opperhuid te verwijderen en je handen te ontsmetten, is ze regelmatig grondig wassen met water en zeep gedurende 40 à 60 seconden. 
- Handen wassen is sowieso een must na elk toiletbezoek, na het snuiten van de neus, na het hoesten of niezen, na het bezoeken van een drukke plaats (bv. openbaar vervoer, supermarkt...).  Je handen wassen voor en na het eten, is eveneens een goede gewoonte!

Bron
www.gezondheidenwetenschap.be
Leef CmM

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram