Stuifmeelseizoen 2023 nu al gestart

123-man-neus-verkoudh-ziek-allerg-hooik-03-19.jpg

nieuws

Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt de start van het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar aan. De uitzonderlijk zachte temperaturen van de voorbije weken hebben ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van de ‘gele katjes’ werd versneld, waardoor het pollenseizoen wel heel erg vroeg is gestart. 

Is het hooikoortsseizoen nu officieel gestart?

Gedurende het hele jaar volgen de pollengolven elkaar op, zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert. Het grootste deel van de bomen geeft zijn stuifmeel vrij aan het einde van de winter en in de lente. De els en de hazelaar zijn de eersten op rij: zij geven al stuifmeelkorrels vrij voordat de eerste bladeren verschijnen. De stuifmeelkorrels van de berk, die beschouwd wordt als de meest allergieverwekkende boomsoort in België, maken normaal gezien hun opwachting tussen maart en april. Vervolgens volgt het lange stuifmeelseizoen van de grassen (van mei tot juli), ook wel het 'hooikoortsseizoen' genoemd. Eén op de tien Belgen lijdt aan hooikoorts.

Lees ook: Klimaatcrisis maakt pollenseizoenen langer en heftiger

Van jaar tot jaar kunnen verschuivingen van enkele dagen tot enkele weken optreden. Ook de jaarlijks ingezamelde pollenconcentraties zijn zeer variabel. Op het moment dat de bloeiwijzen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht te verspreiden, spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Terwijl wind en milde temperaturen de verspreiding van het stuifmeel bevorderen, zorgt regenweer ervoor dat pollen neerslaat waardoor de concentraties afnemen. 

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Wat zijn de symptomen van hooikoorts of een stuifmeelallergie?

Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een dokter. De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel berk als gras) of kruisallergieën. In dit laatste geval is het mogelijk dat personen met een berkenpollenallergie reeds symptomen vertonen in het begin van het jaar omwille van de gelijkenissen die er bestaan tussen de verschillende pollentypes. De els, de hazelaar en de berk behoren immers allemaal tot éénzelfde familie nl. de berkenfamilie of Betulaceae.

De klinische symptomen van een stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Hooikoorts, verkoudheid of corona?

De symptomen van een stuifmeelallergie lijken op die van een verkoudheid of COVID-19, maar er zijn toch enkele opvallende verschillen: 

  • Allergieën kennen geen incubatietijd. De symptomen duiken dus al op van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
  • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn.
  • Griep, een verkoudheid en een besmetting met corona geven symptomen die slechts enkele dagen of een dikke week duren. Allergiesymptomen blijven aanhouden zolang je wordt blootgesteld aan allergenen, wat dus vele weken kan duren. 

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Op de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android (externe link) en iOS (externe link)) en het Twitteraccount https://twitter.com/airallergy kan je updates volgen in verband met de evolutie van het hooikoortsseizoen. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram