Hooikoorts of verkoudheid: verschillende symptomen

dossier

Heb je last van een loopneus, een jeukende keel en voortdurend niezen? Deze symptomen kunnen zowel worden veroorzaakt door een allergie als door een verkoudheid. De behandeling is echter niet hetzelfde. Dus hoe kun je het verschil zien? Hoe weet je of je verkouden bent of hooikoorts hebt? 

Lees ook: Oorzaken en oplossingen voor een verstopte neus

Stuifmeel of virus?

De symptomen van een verkoudheid of hooikoorts worden veroorzaakt door de reactie van je immuunsysteem op een "indringer". De verdedigingsmechanismen van je lichaam zijn daarom vergelijkbaar.

  • Bij een gewone verkoudheid verdedigt je lichaam zich tegen de aanval van een virus (rhinovirus). Immuuncellen worden geactiveerd en de stoffen die ze vrijgeven (histamine) veroorzaken een ontsteking van het neusslijmvlies en het begin van de symptomen.
  • Bij allergieën reageren de immuuncellen in je neus en luchtwegen overmatig op normaal onschadelijke stoffen. In het geval van hooikoorts: pollen. Onder invloed van histamine raken de neusslijmvliezen geïrriteerd en kunnen ze opzwellen. Zo krijg je een loopneus of raakt de neus verstopt. 

Lees ook: Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?

Symptomen van verkoudheid en hooikoorts

123-hooik-vr-niezen-allerg-04-16.jpg
Sommige symptomen van verkoudheid en hooikoorts zijn identiek, maar er zijn zeker ook enkele verschillen. Allergische rhinitis veroorzaakt vaak meer jeuk in de ogen en neus, evenals tranende ogen. En in tegenstelling tot een allergische reactive is een verkoudheid besmettelijk. Als meerdere leden van hetzelfde gezin symptomen vertonen, is de kans groot dat een virus de oorzaak is.


SymptomenVerkoudheidHooikoorts
Koorts en pijnSoms
Nooit
Jeukende, tranende en/of gezwollen ogen
Zelden
Vaak
Kriebelende neusSoms
Vaak
LoopneusMeestal
Meestal
Verstopte neusMeestal
Meestal
Hoest en kriebel in de keelVaak
Soms
KeelpijnVaak
Zelden
Niezen
Vaak
Vaak
Vermoeidheid
Soms
Soms

Duur van de symptomen: belangrijk verschil tussen verkoudheid en hooikoorts

Weet je nog steeds niet zeker of je verkouden bent of hooikoorts hebt? Aan de hand van de duur van je symptomen zou je arts een diagnose moeten kunnen stellen. Een verkoudheid duurt over het algemeen ongeveer tien dagen. Hooikoorts kan zo lang duren als je wordt blootgesteld aan allergenen (soms wel 6 weken). Afhankelijk van het type pollen dat verantwoordelijk is voor je symptomen (berk, haagbeuk, olijfboom, gras, ambrosia), kun je symptomen krijgen in maart, juni of augustus. Platformen zoals AirAllergy stellen je in staat om pollenverwachtingen en waarschuwingspieken in realtime te volgen. Zo kun je vaststellen welke pollen er circuleren op het moment van de symptomen. Elk jaar hebben mensen met allergieën rond dezelfde tijd last van hooikoorts. Een allergoloog kan door middel van huidtests vaststellen voor welke allergenen je gevoelig bent.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

Wat is het verschil in behandeling?

Als je weet of je verkouden bent of hooikoorts hebt, kun je de juiste behandeling kiezen. 

  • De meeste mensen met een verkoudheid herstellen vanzelf, zonder medische verzorging en met rust. Neusdouches en decongestiva kunnen helpen bij een verstopte neus. Pijnstillers kunnen spierpijn of keelpijn verlichten. 
  • Antihistaminica worden gebruikt om hooikoorts te behandelen. Deze verlichten de allergische reactie: jeuk, niezen en een loopneus. Ze zijn minder effectief tegen een verstopte neus. Neusbehandelingen met fysiologisch serum helpen om pollen op te ruimen. Neusbehandelingen met fysiologische zoutoplossing helpen om pollen te verwijderen. Corticosteroïde neussprays zijn effectief bij oogklachten en een verstopte neus.

Zowel verkoudheid als hooikoorts kunnen leiden tot complicaties zoals sinusitis, otitis (middenoorontsteking) en astma. Raadpleeg een arts als je het gevoel hebt dat je symptomen erger worden. 

Lees ook: Neusdouche: waarom onze neus spoelen met zout water?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.mayoclinic.org
https://newsinhealth.nih.gov
https://pasteur-lille.fr

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram