Wat kan je doen tegen huidkloven?

123h-kloof-hiel-huidletsel-01-19.jpg

nieuws

Nogal wat mensen - vooral vrouwen - hebben ‘s winters last van pijnlijke kloven in de vingers en de handen, soms ook op de voeten. Kloofjes aan de vingers kunnen erg pijnlijk zijn, zeker als het wondjes worden die gaan bloeden, en ze genezen niet makkelijk.

Kloven ontstaan wanneer de huid extreem droog is. In de winter is de lucht vaak zeer droog, niet alleen buiten, maar ook binnen waar de verwarming aanstaat. Komt daarbij dat we vaak met de handen in water zitten en water heeft een uitdrogend effect op de huid, vooral water met detergent. Door de huid te wassen met water en zeep wordt de huid niet alleen schoon, maar ook droger. Als je in het dagelijks leven of beroepsmatig veel in contact komt met water, zeep en reinigingsmiddelen, dan heb je een verhoogd risico op een droge huid. Veel ouderen hebben last van een droge huid doordat de verouderde huid het vermogen verliest om vocht vast te houden. Ook mensen met een aanleg voor handeczeem of mensen die psoriasis hebben, zijn gevoeliger voor dit probleem. 

Hoe behandelen?

Kloven in de handen zijn hardnekkig. Het probleem met kloven aan de vinger is dat zij nauwelijks de kans krijgen om te genezen: één beweging met de vinger kan voldoende zijn om de kloof weer open te laten springen. Niet alleen door beweging van de vinger, maar ook door irritatie door bijtende stoffen (fruitsappen, groentesappen, zeep enz.) wordt het genezingsproces verstoord.
  • Bescherming van de kloofjes en de huid eromheen. Dit gaat goed met speciale hydrocolloïd pleisters of pleisters op basis van siliconen.
  • Breng voordat je gaat slapen zinkzalf in de kloof aan en plak deze vervolgens af met een pleister. Laat de pleister een nacht zitten. De volgende dag haal je de pleister weer af en zal je zien dat de kloof al (bijna) dicht is. Herhaal deze handeling eventueel nog 1 of 2 keer en de kloof is weer dicht.
  • Ook regelmatig hydrateren om verdere uitdroging vermijden is belangrijk. Veel apothekers hebben een eigen recept voor een voedende handcrème tegen kloven. Informeer bij je apotheker.

Hoe voorkomen?

Kloven keren gemakkelijk terug, daarom moet je maatregelen nemen om ze te voorkomen. 
  • Gebruik zoveel mogelijk een vochtinbrengende of hydraterende handcrème - zes, zeven keer per dag is niet overdreven. 
  • Smeer de handen zeker in nadat je ermee in het water bent geweest.  
  • Gebruik badolie of een neutrale, niet-geparfumeerde zeep bij het baden en douchen.
  • Gebruik huishoudhandschoenen bij de afwas of ander poetswerk. Wanneer je langdurig rubberen handschoenen draagt, gaan de handen echter vochtig worden van het zweet en krijgen we opnieuw een uitdrogend effect. Zoiets kan voorkomen worden door onder de rubberen handschoenen een paar katoenen handschoenen aan te trekken. Een heel gedoe misschien, maar zeer efficiënt wanneer je heel vaak met je handen in het water zit.

Lees ook: Winterkoude en de huid

Bron:
https://www.huidinfo.nl/k/kloofjes


Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram