De zomer van 2018 kende twee lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.
Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het suikermetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+.
Vakantiegangers en zonnekloppers genieten ten volle van de zon. De komende dagen wordt het puffen en zweten bij temperaturen boven 30 graden. Maar hoe wapenen we ons het best tegen de hitte? Enkele tips.
'Dementie en nu' kan een belangrijke bijdrage leveren om mensen met dementie langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te laten wonen te stimuleren, met behoud van kwaliteit van leven.
Tijdens de hittegolf van juni 2017 overleden ruim 150 mensen meer dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
De Gids Gezonde Leefomgeving van het Nederlandse RIVM is een website voor iedereen die aan de slag wil met het gezonder inrichten van de leefomgeving. Ook bevat de gids praktijkvoorbeelden en handvatten om gezondheid mee te wegen binnen het omgevingsbeleid.
Luchtverontreiniging levert een belangrijke bijdrage aan ziekte en sterfte. Alleen al blootstelling aan fijnstof is verantwoordelijk voor zo’n 4 procent van de ziektelast in Nederland. Na roken (13%) behoort luchtverontreiniging daarmee tot één van de belangrijkste risicofactoren, in dezelfde orde van grootte als overgewicht (5%) en weinig lichamelijke activiteit (3-4%).
In de winter van 2017 op 2018 zijn tot nu toe minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Evenals vorige winter ligt de sterfte echter wel hoger dan gewoonlijk. Dit meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Door omgevingsgeluid, vooral afkomstig van binnenstedelijk wegverkeer, hebben mensen een grotere kans op zogeheten coronaire hartziekten, zoals pijn op de borst of een hartinfarct.
Een internationaal onderzoekconsortium voor astmapreventie gaat de komende jaren op zoek naar manieren om deze longziekte de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen: ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam.
Zelfs kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling en fijnstof – beneden de wettelijke norm voor PM2,5 van 25 microgram per kubieke meter - is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor 65-plussers.
De gezonde effecten van lichaamsbeweging kunnen teniet worden gedaan door luchtverontreiniging, zeker bij mensen met een chronische hart- of longaandoening. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de British Heart Foundation gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.
Kinderen die in de moederschoot worden blootgesteld aan veel fijnstof (PM25) hebben bij de geboorte kortere telomeren dan kinderen waarvan de moeder minder werd blootgesteld aan fijnstof. Telomeren worden beschouwd als een soort merker voor biologische veroudering.
Hoe groter de blootstelling aan fijnstof in de lucht, hoe meer spermacellen een afwijkende vorm hebben. Dit blijkt uit Taiwanees onderzoek dat in Occupational and Environmental Medicine verschijnt.
Van 13 tot 17 november 2017 heeft de actieweek 'Gezond Binnen' opnieuw plaats. Thema dit jaar is: 'Woon gezond, samen naar een rookvrij huis'. De actieweek loopt samen met de campagne "Binnen roken is nooit oké" van Kom op tegen Kanker.
Kinderen zien vaak eerst de gelijkenissen die hen binden, al komt het ook voor dat ze focussen op de verschillen. Wat als je kind vijandig reageert op kinderen met een andere huidskleur of andere gewoontes?
Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen, die veel voorkomen in plastics, blijken zich in specifieke delen van het menselijk brein te kunnen nestelen, met name de hypothalamus en in de witte hersenmassa.
De extra uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van dieselauto's door 'Dieselgate' zorgt in Europa naar schatting voor 5000 extra doden per jaar. Dat blijkt uit een internationale studie van Zweedse, Noorse en Oostenrijkse onderzoeksinstellingen waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Environmental Research Letters.
Er bestaat een duidelijk verband tussen hartaanvallen en de buitentempertauur: er zijn veel meer hartaanvallen bij koud dan bij warm weer. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in Zweden dat werd voorgesteld op het jaarcongres van de European Society of Cardiology.
De periode tussen 19 en 25 juni 2017 kende hoge temperaturen en aanzienlijke ozonconcentraties. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) nam in die periode een matige oversterfte van 235 extra overlijdens bij de bevolking waar.
Op dagen zoals vandaag lijkt het alsof de helft van de Belgen naar zee migreert, terwijl alle anderen zich rond de barbecue scharen of op terrasjes een tijdelijk onderkomen zoeken. Hoe houd jij het hoofd koel bij deze hitte?
De warmte van de afgelopen dagen heeft de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen versneld. Dat betekent dat men vanaf nu alert moet zijn op de aanwezigheid van de rupsen
De wijze waarop de leefomgeving is ingericht kan mensen aansporen tot gezond gedrag. Dat besluit het Nederlandse RIVM in een onderzoek naar de relatie tussen de leefomgeving en gezondheid.
Sinds vorig jaar mag in de meeste pretparken en dierentuinen in ons land niet meer gerookt worden in speelzones en wachtrijen. in de dierentuinen van Antwerpen en Plankendaal mag alleen nog in bepaalde rookzones gerookt worden.