‘Dementie en nu’: vormingscursus voor mantelzorgers

123-senior-dementie-koppel-03-17.jpg

nieuws

'Dementie en nu' kan een belangrijke bijdrage leveren om mensen met dementie langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te laten wonen te stimuleren, met behoud van kwaliteit van leven. 
 In Vlaanderen woont bijna 65 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals ‘Dementie en… nu?', maar evenzeer vragen op emotioneel vlak. Om mantelzorgers te ondersteunen wordt het begeleidingspakket “Dementie en nu” aangeboden.
Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en toch ook te zorgen voor jezelf? Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden helpt het om …
Meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en mogelijke ondersteuning
Beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting
Mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

Psycho-educatiepakket 
Het traject “dementie en nu” is een psycho-educatiepakket dat werd ontwikkeld door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga.

De sessies worden gegeven in kleine groep. Hierdoor is er ruimte voor reflectie met lotgenoten. Jouw ervaringen en bekommernissen staan hierbij centraal. Doordat het aantal deelnemers beperkt is, kan de coach de inhoud van de sessies afstemmen op de noden van de deelnemers. Deelname aan dit begeleidingstraject zal u helpen het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

Tijdens de sessies krijg je informatie over wat dementie is, de oorzaken en hoe je kan omgaan met dementie. Thema’s die hierbij aan bod komen zijn:
Wat is dementie?
Invoelen in de leefwereld van mensen met dementie
Omgaan met zorg
Omgaan met gedrag
Omgaan met financiën en veiligheid
Communicatie met familie en de omgeving over dementie
Communicatie met de persoon met dementie
Ethische aspecten.
Gevoelens en gedachten bij de mantelzorger
Het in balans brengen van draaglast en draagkracht
Coping en zingeving

Het programma “Dementie en nu” wordt aangeboden aan mantelzorgers van een persoon met dementie of een milde cognitieve stoornis (MCI). Dit kan de partner van de persoon met dementie zijn maar ook de broer, zus, zoon, dochter, neef, nicht, buurman, …
Elk programma van 10 sessies wordt geleid door eenzelfde coach. Via allerlei organisaties zoals de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, lokale dienstencentra en geheugenklinieken wordt het pakket aangeboden als een reeks van 1 + 9 bijeenkomsten, gericht op mantelzorgers van personen met dementie. 
De opleiding wordt op diverse plaatsen in Vlaanderen georganiseerd. 
Meer informatie vindt u op: www.dementieennu.info


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram