Wandelen door drukke straat is niet gezond

123straat-druk-winkelen-stress-stof-01-18.jpg

nieuws

De gezonde effecten van lichaamsbeweging kunnen teniet worden gedaan door luchtverontreiniging, zeker bij mensen met een chronische hart- of longaandoening. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de British Heart Foundation gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet. 

De onderzoekers selecteerden 135 60-plussers. Een derde was gezond, een derde leed aan de chronische longziekte COPD en een derde had een stabiele ischemische hartziekte. Ze moesten twee uur wandelen in een groot park (Hyde  Park) en enkele weken langs een drukke straat (Oxford Street) in Londen. In beide wandelgebieden vonden metingen van de luchtkwaliteit (fijnstof, stikstof enz.) plaats. Voor de wandeling en in de 24 uur na de wandeling werd een longfunctieonderzoek met spirometrie uitgevoerd en moesten ze een vragenlijst invullen over hun symptomen.  

Bij alle groepen nam de longfunctie (1 secondewaarde of FEV1, dit is de hoeveelheid lucht die u, na eerst diep te hebben ingeademd, in 1 seconde uitademt) en de vitale capaciteit (FVC) - dit is de hoeveelheid lucht die u maximaal kunt in- en uitademen - toe tot 26 uur na de wandeling in het park. De stijfheid van de arteriële vaatwand (gemeten met de polsgolfsnelheid) nam af. Dit was niet het geval na een wandeling langs de drukke weg. 
De mensen met COPD hadden na de straatwandeling meer last van onder meer hoesten, piepen, en kortademigheid. De hartpatiënten hadden er vaker last van hoesten, de gezonde deelnemers hadden geen klachten. 

De onderzoekers besluiten dat blootstelling aan luchtvervuiling door het verkeer de voordelen van wandelen bij hart- en longpatiënten tenietdoen. 

Laatst bijgewerkt: januari 2018
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram