Spermakwaliteit gaat achteruit door luchtverontreiniging | gezondheid.be

Spermakwaliteit gaat achteruit door luchtverontreiniging

123-spermacellen-vruchtb-12-17.jpg

nieuws

Hoe groter de blootstelling aan fijnstof in de lucht, hoe meer spermacellen een afwijkende vorm hebben. Dit blijkt uit Taiwanees onderzoek dat in Occupational and Environmental Medicine verschijnt. 

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van een bedrijf dat medische check-ups aanbiedt. Mannen konden daarbij ook hun zaadkwaliteit laten onderzoeken. Ze gebruikten verder satellietgegevens om de concentratie van fijnstof (deeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micrometer) per locatie, per maand en jaar te berekenen. 

De 6500 mannen van wie ze gegevens gebruikten, waren tussen de 15 en 49 jaar oud. Zowel korte- als langetermijnblootstelling (drie maanden of twee jaar) aan hogere concentraties fijnstof, waren geassocieerd met een afname van de normale vorm van de spermacellen. 

De concentratie van sperma ging dan weer omhoog met toename van fijnstof. Verschillen in beweeglijkheid waren niet statistisch significant. 
Er moet worden opgemerkt dat de onderzoekers alleen een verband hebben gevonden tussen de luchtkwaliteit en de kwaliteit van het sperma. Het is nog te vroeg om te concluderen dat de vervuilde lucht de oorzaak is van het slechtere sperma. Maar de onderzoekers achten het aannemelijk. Zo wijzen ze erop dat verschillende componenten van fijnstof – waaronder zware metalen – eerder tijdens experimenteel onderzoek in verband zijn gebracht met beschadigingen aan het sperma.

De onderzoekers benadrukken dat het om kleine veranderingen gaat, die op individueel vlak wellicht weinig belang hebben. Als het gaat om de volksgezondheid, kan een toename van luchtverontreiniging wél invloed hebben op het voorkomen van onvruchtbaarheid. 

Bron:
http://oem.bmj.com/lookup/doi/10.1136/oemed-2016-104529

www.scientias.nl/leidt-luchtvervuiling-tot-meer-abnormale-spermacellen/

www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/luchtverontreiniging-hangt-samen-met-slechtere-spermakwaliteit.htmLaatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.