235 extra overlijdens door hittegolf

123-man-bureau-hitte-ventilator-warm-07-17.jpg

nieuws De periode tussen 19 en 25 juni 2017 kende hoge temperaturen en aanzienlijke ozonconcentraties. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) nam in die periode een matige oversterfte van 235 extra overlijdens bij de bevolking waar.

Tijdens de hittegolf in juni 2017 is in België een kortstondige, lichte toename (+ 13 %) van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking. De groep van 85-plussers betaalden de grootste tol, met een geschatte oversterfte van 17 procent, hetzij 127 extra overlijdens.

Tijdens deze periode zijn er 2080 sterfgevallen geregistreerd in België, terwijl er 1845 werden verwacht. Ter herinnering, oversterfte wordt gemeten door het aantal waargenomen sterfgevallen te vergelijken met het aantal verwachte sterfgevallen op basis van de sterfte in de afgelopen vijf jaar (2012-2016).

De oversterfte was vooral hoog op 22 juni 2017. Het was de vierde dag om rij met temperaturen boven de 30 graden Celsius en ozonconcentraties van meer dan 120 microgram/m3. Alleen al deze dag werden 109 extra overlijdens geteld: +19 overlijdens bij de 0-64 jarigen, +42 overlijdens bij de 65-84 jarigen en +48 overlijdens bij de 85-plussers.

In geval van hitte en hoge ozonconcentraties treden de meeste sterfgevallen doorgaans op bij personen die al verzwakt zijn. Personen op leeftijd zijn de gevoeligste groep voor hittegolven, omdat zij vaker te kampen hebben met hartproblemen, dehydratatie en irritatie van de luchtwegen. Ouderen voelen de omgevingswarmte of een dorstgevoel veel minder goed aan. Anderzijds zijn de zweetklieren minder efficiënt, waardoor zweet minder goed verdampt en het lichaam minder goed afkoelt.

Het WIV waarschuwt dat het surveillancesysteem van de mortaliteit in België het niet mogelijk maakt om een oorzakelijk verband te leggen tussen de oversterfte en een specifieke oorzaak. Het WIV kan dus niet met zekerheid bevestigen dat de oversterfte die werd waargenomen tussen 19 en 25 juni 2017 veroorzaakt werd door de hoge temperaturen en verhoogde ozonconcentraties in de lucht.


Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram