Blauw licht maakt ons hyper – geeft rood licht ons rust?

123-man-slapen-mobile-blauw-licht-09-18.jpg

nieuws

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de mogelijk schadelijke gevolgen van blauw licht; het licht uit beeldschermen van smartphones, tablets en televisies. Zo beïnvloedt het de biologische klok en de zenuwcellen in het brein die de slaap regelen. Blootstelling aan blauw licht in de avond maakt het moeilijk om tot rust te komen en staat daarom een goede nachtrust in de weg. Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam suggereert dat de ongewenste effecten van blauw licht kunnen worden tegengegaan met helder rood licht.

Zij onderzochten de afgelopen jaren systematisch wat er gebeurt na minutenlange blootstelling aan heel helder rood licht. Verrassend genoeg kostte het onderzoeksdeelnemers na rood licht grotere moeite om zich op een taak te blijven concentreren. Hun reactietijd nam ook af. Het opvallendst was nog wel dat ze na blootstelling aan rood licht zelfs makkelijker in slaap vielen. Verder onderzoek moet uitwijzen of we rood licht in de toekomst kunnen gebruiken als slaapmutsje.

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram