Ieder bedrijf die zich bezighoudt met het processen, verzamelen, productie of marketing van een verzameling producten, services, goederen of andere handelswaren.
Over de mogelijke gezondheidsrisico’s van genetisch gewijzigde voedingswaren circuleren de wildste verhalen. Zijn de zorgen terecht? Hoe weet je trouwens of producten genetisch gemodificeerd zijn, en is het dan wel veilig om die te consumeren?
Testaankoop vindt schadelijke stoffen op 10 van de 25 kinderartikelen, gekocht op Shein. Het gaat onder andere om PFAS, zware metalen en hormoonverstoorders. Maar wat zijn hormoonverstoorders eigenlijk? Hoe gevaarlijk zijn ze dan precies? En hoe kunnen we ze vermijden?
Op het internet blijven verontrustende berichten circuleren over de gevaren van inductiekookplaten (en microgolfovens). Straling zou ervoor zorgen dat gerechten hun voedingswaarde verliezen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Klopt dat?
Een pneumokokkeninfectie wordt veroorzaakt door de Streptococcus pneumoniaebacterie, en je kan drager zijn zonder dat je er zelf ziek van bent. Sommige infecties zijn ernstiger dan andere. Pneumokokken kunnen bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking veroorzaken.
De laatste jaren is de verkoop van draadloze oortjes als knallend vuurwerk de lucht ingeschoten. Goed voor de producenten, die weer iets nieuws in de rekken kunnen leggen nu bij de smartphones de grootste digitale sprongen zijn gemaakt, maar zijn die oortjes geen vergiftigd geschenk?
Quinoa wordt in één adem genoemd met couscous en andere korrelgranen, maar eigenlijk is het geen graansoort. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het ook geen gluten.
Benieuwd naar meer weetjes over quinoa?
Wassen is kinderspel … als je weet hoe het moet! In elk gezin is er iemand die zich erover moet ontfermen en de meeste informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven, in aanschouwelijk onderwijs. En toch loopt het al eens mis!
De opkomst van bluetooth-technologie, gebruikt om toestellen op korte afstand met elkaar te verbinden zonder vervelende kabels, zorgt ook voor vragen rond mogelijke effecten van de elektromagnetische straling, uitgezonden door de apparaten, op onze gezondheid.
Het telewerken tijdens de coronacrisis heeft ons massaal aan het videovergaderen gezet. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat deze virtuele vergaderingen fysieke en mentale problemen kunnen veroorzaken, ook wel Zoom-moeheid genoemd.
Onze planeet is vervuild door plastic en ander afval. En de huidige pandemie maakt dat probleem alleen maar erger. Plasticfragmenten zijn overvloedig aanwezig in het milieu: van noord tot zuid, op het land en in het water.
Momenteel wordt gebruik gemaakt van eigen botweefsel of een kunststof implantaat om de schedel te dichten na een hersenoperatie, maar aangezien veel patiënten last krijgen van infecties of allergische reacties, werd gezocht naar een betere manier.
De Vlaamse windenergiesector wil de komende jaren minstens een miljard euro investeren in nieuwe windparken en het geleidelijk vervangen van windturbines die einde levensduur zijn. Maar wat als er een windturbine in jouw ‘achtertuin’ komt te staan?
Wil je een zelfgemaakte cake op tafel zetten of je gasten verwennen met een homemade taart? Dan heb je een goed recept nodig, kwaliteitsvolle ingrediënten en een gepaste bakvorm! Ontdek welke materialen gegarandeerd onschadelijk zijn voor je gezondheid en welke kleuren (jawel!) geschikt zijn voor een jammie resultaat.
Milieuvriendelijke energie, duurzaamheid, minder fossiele brandstoffen … dat willen we allemaal. Iedereen is pro ‘groene energie’, maar niemand ziet graag een windturbine in zijn achtertuin opduiken. Maar wat is de impact op je gezondheid als je een windturbine als ‘buur’ hebt?
Ongeveer tien jaar geleden waarschuwden Amerikaanse kinderartsen voor zogenaamde Facebookdepressies bij jongeren, doordat de sociale netwerksite paradoxaal genoeg gevoelens van sociale isolatie zou versterken.
1 Vlaming op 3 swipet of scrolt élke avond, en 70 procent zit minstens wekelijks op Instagram, Facebook of WhatsApp vlak voor het naar bed gaan. Resultaat: de slaappatronen gaan erop achteruit.
Misschien vind je plastic maar een lelijk materiaal en associeer je het vooral met vervuiling. Maar na het college van chemicus Patricia Dankers (TU Eindhoven) snap je dat plastic ook jouw leven kan redden.
In de 3xG-studie, die de milieugezondheid in de regio Dessel, Mol, Retie opvolgt, werd dit jaar de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen onderzocht. Uit de studie blijkt dat alle 301 zwangere vrouwen die werden onderzocht ftalaten in hun urine hadden.
Je herkent het misschien: ‘s nachts word je wakker door een nutteloze notificatie van een app die je al weken niet meer gebruikt. Je gromt even en slaapt verder, maar de volgende heb je hetzelfde voor.
Gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media.
Er zou opnieuw een (klein) risico op elektriciteitstekorten zijn tijdens de wintermaanden. De afschakeling van de elektriciteit kan uiteraard grote gevolgen hebben voor zorgvoorzieningen en voor individuele patiënten in een regio.
We gebruiken meer en meer toestellen met herlaadbare ion-lithium batterijen. In 2017 waren er naar schatting elke week twee incidenten met dit type van batterij.
Een assistentiewoning is een aangepaste woning voor 65-plussers. Het moet ze toelaten om beschermd, zorgeloos en in alle comfort zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en te genieten van zorgondersteuning indien nodig.
De Europese Commissie gaat EU-wetgeving doorlichten om de blootstelling te minimaliseren van met name zwangere vrouwen en pubers aan hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten.
We brengen gemiddeld 85 procent van ons leven binnen door. Uit onderzoek blijkt dat de binnenlucht vaak meer vervuild is dan de buitenlucht. Gelukkig kunt u er zelf iets aan doen.
Volgens een nieuw rapport van de Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER) van de Europese Unie is er tot nu toe geen bewijs voor rechtstreekse negatieve gezondheidseffecten op de gezonde bevolking van LED’s, als ze normaal worden gebruikt als verlichting en in schermen.
De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de mogelijk schadelijke gevolgen van blauw licht; het licht uit beeldschermen van smartphones, tablets en televisies.