Gerelateerde artikels
Check assistentiewoning: Waarop moet u letten als u een assistentiewoning of serviceflat zoekt?

nieuws
Een serviceflat of assistentiewoning zoals dat officieel heet, is een aangepaste woning voor 65-plussers om beschermd, zorgeloos en in alle comfort zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en te genieten van zorgondersteuning indien nodig.
5 dingen die zeker aanwezig moeten zijn om als assistentiewoning erkend te worden:
- Noodoproepsysteem
Door een druk op de noodknop in uw assistentiewoning wordt uw oproep meteen beantwoord, 24/24u. - Crisiszorg
Dit is de onmiddellijke en aangepaste zorg die u krijgt in een noodsituatie. Onmiddellijk betekent in de praktijk dat u uiterlijk binnen de 30 minuten deze aangepaste zorg moet krijgen. - Overbruggingszorg
Wanneer u na de crisiszorg nog bijkomende zorg nodig heeft, wordt deze zorg door de voorziening georganiseerd om de periode te overbruggen waarin u zelf hulp kunt zoeken en kiezen. - Woonassistent
Dit is een persoon waarop u een beroep kunt doen voor alle mogelijke problemen en vragen over wonen en zorg. - Ontmoetingsruimte
Dit is een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten en sociale contacten.
Op de website www.checkassistentiewoning.be vindt u alle materiaal dat van pas komt tijdens uw zoektocht naar een assistentiewoning.
Voorbeelddocumenten
Dankzij een fictieve schriftelijke overeenkomst of interne afsprakennota ontdekt u nu al waar u zeker op moet letten alvorens u overgaat tot huren of kopen van een assistentiewoning.
- In een schriftelijke overeenkomst staan de rechten en plichten van de huurder en de beheersinstantie. Volgende elementen dienen hierin zeker opgenomen te zijn:
- de datum van ingebruikname,
- de voorwaarden over de beëindiging van de ingebruikname,
- de dagprijs,
- wat in de dagprijs inbegrepen is en wat niet,
- de rol en opdrachten van de woonassistent,
- de garantie dat, met uitzondering van crisiszorg en overbruggingszorg, alle andere vormen van zorg- en dienstverlening enkel op basis van uw vrije keuze worden verleend (u zal ze dus enkel moeten betalen, wanneer u ze ook effectief gewenst en gekregen heeft),
- en een klachtenprocedure (Wat kan u doen in geval van klachten?). - Een interne afsprakennota omvat het huishoudelijke reglement met praktische inlichtingen en informatie over het wonen en leven in de groep van assistentiewoningen. Het beschrijft bijvoorbeeld of u huisdieren mag houden, welke afspraken er zijn voor de rust na 22.00 uur, …
Checklist
Op de website staat een checklist om uw keuze en uw bezoek aan een assistentiewoning voor te bereiden. Deze checklist kan u helpen om:
- de juiste vragen te stellen,
- te evalueren of de bezochte assistentiewoning wel aan al uw wensen en behoeftes voldoet,
- niets over het hoofd te zien en een doordachte beslissing te nemen.
Vind een assistentiewoning
Ten slotte vindt u op www.checkassistentiewoning.be
ook een overzicht van alle (erkende) assistentiewoningen.