Wat zijn de beste draadloze oortjes en wat is de impact op ons gehoor?

dossier

De laatste jaren is de verkoop van AirPods, Freebuds, Galaxy Buds, Pixel Buds en alle andere draadloze oortjes als knallend vuurwerk de lucht ingeschoten. Goed voor de producenten, die weer iets nieuws in de rekken kunnen leggen nu bij de smartphones de grootste digitale sprongen zijn gemaakt, maar zijn die oortjes geen vergiftigd geschenk? 

Lees ook: Helft middelbare scholieren luistert onveilig naar muziek

Waarom kunnen draadloze oortjes gevaarlijk zijn?

123_man_zee_oortjes_2019.jpg
Audioloog Bart Vinck van de UGent legt uit dat ons gehoor alsmaar meer onder druk komt te staan. Letterlijk. Speel je muziek in je living, dan heeft het geluid wat ruimte om zich te verspreiden voor de geluidsgolven je trommelvlies bereiken. Met een koptelefoon zit de geluidsbron al veel dichter bij je gehoorgang, maar in dat kleine kamertje biedt de aanwezige lucht nog wat weerwerk. Draadloze oortjes geven de geluidsgolven daarentegen een rechtstreekse lift naar de gehoorgang, waardoor de trommelvlies het wel heel hard te verduren krijgt.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus (oorsuizen) en hoe kan je het behandelen?

Hoe draadloze oortjes veilig gebruiken?

Een Europese bepaling stelt dat muziekspelers maximaal 85 decibel mogen produceren, maar meestal moet je dat zelf nog instellen op je toestel. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt trouwens aan om de grens van 70 decibel niet te overschrijden. 

Lees ook: Hoe weet je dat je gehoorschade hebt?

Welke draadloze oortjes kan je best kiezen?

Is er een verschil tussen dure en goedkope oortjes? Vinck: “Bij de goedkoopste oortjes uit China zien we veel minder stabiliteit in het geluid, waardoor de drukniveaus soms wel pieken vertonen. Dat is geen goeie zaak.” Zijn ‘kaakbeenoortjes’ dan beter? Zulke oortjes maken gebruik van je kaakbeenbot om de trillingen van het geluid door te geven aan het binnenoor. Informaticaprofessor Steven Latré van UA en IMEC is fan: “Je hebt niet de perfecte geluidskwaliteit zoals bij een ouderwetse koptelefoon, maar voor sporters of mensen die met de fiets naar het werk gaan, is het wel een ideaal toestel, omdat je oren vrij zijn en je dus nog al het omgevingsgeluid oppikt: passerende auto’s, iemand die je iets toeroept, enzovoort.” Omdat de speaker niet rechtstreeks op je oor zit, is het wel verleidelijk om het volume iets hoger te zetten, wat dan weer een no go is.

Lees ook: Welke oordoppen gebruik je het best?

De draadloze oortjes van de toekomst

Latré: “Ze zijn de toekomst. Google experimenteert al met het vertalen in realtime, waardoor bijvoorbeeld een West-Vlaming een gesprek kan aangaan met een Texaan en ze ondertussen simultaan de vertaling in hun eigen dialect in hun oortjes ontvangen.” Marian Verhelst, professor elektrotechniek aan de KU Leuven, ziet nog meer voordelen: “Slimme oortjes kunnen de fitbit vervangen. Ze tellen je stappen, oriënteren zich om te zien in welke richting je gaat, hebben sensoren om je zuurstofgraad te meten… Of ze checken je hartslag en matchen er het tempo van je muziek mee.”

Bronnen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766410, www.on-gehoord.com" target="_blank">https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766410, www.on-gehoord.com
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766418" target="_blank">https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766418

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram