Welke oordoppen gebruik je het best?

123-muziek-concert-fuiven-festiv-lawaai-04-17.jpg

nieuws Wil je zo lang mogelijk van je gehoor blijven genieten, draag dan op concerten en muziekfestivals goede oordoppen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkomt bij festivalbezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen. In de groep zonder oordoppen werd een verslechtering van het gehoor gemeten bij 42 procent van de mensen en bij slechts 8 procent van de mensen met oordoppen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Goede oordoppen zijn oordoppen die je gehoor beschermen tegen hard geluid met minimale demping van SNR = 15 decibel. Daarnaast zorgen goede oordoppen ervoor dat je nog kunt genieten van muziek en de mensen om je heen kunt verstaan. Kies daarom oordoppen met het juiste filter, passend bij de situatie waarin je ze gaat gebruiken. Ook voor doeleinden als motorrijden, vliegtuig reizen, diverse sport- en muziekuitoefeningen bestaat specifieke gehoorbescherming, met aangepaste filters.

1. Wegwerpoordoppen ('schuimdoppen')
Dit zijn de goedkoopste oordopjes (ca. 1 €), maar ze scoren het slechtst op vlak van muziekbeleving. Ze dempen enkel het geluid, waardoor de muziekkwaliteit in gevaar komt. Bovendien passen ze vaak niet goed in het oor, waardoor ze slecht beschermen. Ze kunnen slechts eenmalig gebruikt worden. Gebruik beter universele of filteroordoppen. Als er nergens filteroordoppen verkrijgbaar zijn en de muziek staat erg hard, dan zijn schuimdoppen echter beter dan niets.

2. Universele oordoppen / Filteroordoppen
Ze zijn iets duurder dan wegwerpoordopjes (10-15 €), maar met deze paraplu-achtige oordoppen zijn je oren voldoende beschermd en blijft de optimale muziekkwaliteit gegarandeerd. Ideaal dus voor wie af en toe uit gaat.
Universele filteroordoppen kun je bij dagelijks gebruik ongeveer 3 maanden gebruiken. Gebruik je ze niet elke dag, dan kunnen ze tot 2 jaar meegaan. Goed en regelmatig schoonmaken verlengt de gebruiksduur.
Online verkrijgbaar en in alle apotheken.

3. Oordoppen op maat (otoplastiek)
Oordoppen op maat zijn vrij duur (120-150 €), maar voor wie geregeld uitgaat of werkt in hard geluid, zijn ze zeker hun prijs waard. Bovendien wordt een deel van het bedrag terugbetaald door het ziekenfonds.
Deze oordoppen scoren op alle vlakken het beste: ze schermen je oren volledig af, filteren de schadelijke geluiden uit de muziek, zitten comfortabel in je oren en laten je nog meer genieten van de muziek. Nog een voordeel van deze oordoppen is dat je ze nauwelijks ziet zitten. Bovendien kan je ze lang gebruiken, op voorwaarde dat je ze telkens reinigt.

Laat ze jaarlijks testen op lekdichtheid

Welke oordoppen gebruik je het best? Annick Gilles, tinnitus-experte aan het UZA, legt je er in deze video alles over uit.


Bronnen:
http://detuutvantegenwoordig.be/oordoppen
www.oorcheck.nl/uitgaan/oordoppen-in
www.hoorstichting.nl/info-advies/uitgaan/oordoppen/


Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram