Kunnen windturbines gezondheidsklachten veroorzaken?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-windturb-electr-geluid-08-15.jpg

nieuws De Vlaamse windenergiesector wil de komende jaren minstens een miljard euro investeren in nieuwe windparken en het geleidelijk vervangen van windturbines die einde levensduur zijn. Dat staat op de website van de Vlaamse Windenergie Associatie. Maar wat als er een windturbine in jouw ‘achtertuin’ komt te staan?

Laagfrequent en infrasoon geluid

Volgens een studie van het Nederlandse RIVM is laagfrequent geluid hoorbaar als 50 decibel wordt overschreden. In Vlaamse woongebieden mag de maximale geluidslast slechts 44 decibel bedragen overdag en 39 ’s nachts, dus kan je als ‘buur’ in principe geen geluidslast ondervinden.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het zwaaien van de wieken voortdurend een zoevend geluid maakt, en dat laagfrequent en infrasoon geluid – dat niet waarneembaar is voor de mens – toch voor hinder kunnen zorgen. Bepaalde gehoorzenuwcellen zijn namelijk zodanig gevoelig dat ze de akoestische trillingen registreren, wat aanvoelt als druk in de oren.

Het windturbinesyndroom

Het infrageluid zou zelfs het windturbinesyndroom of de windturbineziekte kunnen veroorzaken, met symptomen als hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, slechthorendheid, oorsuizen (tinnitus), diabetes, slaapstoornissen, hoofdpijn, druk op de oren, duizeligheid, misselijkheid, wazig zien, problemen met concentratie en geheugen, versnelde hartslag en paniekaanvallen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er echter nog onvoldoende bewijzen dat die klachten effectief worden veroorzaakt door het geluid van de windturbines. Mogelijk spelen andere zaken een rol: de slagschaduw op omliggende woningen, de visuele impact, de (knipperende) lichten… Of hebben de windturbines zelfs helemaal niets te maken met de klachten, en is stress de oorzaak?

Het nocebo-effect

Ook een Amerikaans onderzoek benadrukt dat er onvoldoende bewijzen zijn om windturbines als oorzaak aan te duiden voor slaapproblemen en andere gezondheidsklachten. Maar dat veel buurtbewoners zich ergeren, staat vast. Een studie uit 2013 spreekt van een nocebo-effect waarbij gezonde vrijwilligers, wanneer zij informatie kregen over het verwachte fysiologische effect van infrageluid, symptomen meldden die overeenstemmen met die informatie. Die kwaaltjes werden gemeld zowel tijdens de blootstelling aan infrageluid als wanneer er geen infrageluid was. Dat wil zeggen dat ook psychologische verwachtingen de boosdoener kunnen zijn. Één ding is wél zeker: meer onderzoek dringt zich op.

Bronnen:
https://www.knmi.nl
https://www.health.belgium.be
https://www.ode.be
https://www.windenergie.nl
https://www.medischcontact.nl

Lees ook: Windturbines: pro's, contra's en de regel van de wet


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram