Hoe perfecte frietjes maken?

dossier

Frietjes zijn lekker, maar bevatten beduidend meer calorieën dan een gewone gekookte aardappel. Toch hoef je ze niet volledig van je menu te schrappen. Eén keer per week frieten eten kan gerust, op voorwaarde dat je ze combineert met mager vlees of vis, en een flinke portie salade of groenten.

Lees ook: Acrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

Wat bepaalt de kwaliteit van je frietjes?

De kwaliteit en gezondheid van frietjes hangen af van verschillende factoren:

  • de aardappelsoort en versheid
  • hoe je ze bewaart
  • het vet dat je gebruikt om te bakken
  • hoe vaak je dat vet hergebruikt

Als je je frieten zelf bakt, heb je al deze parameters zelf in de hand. Dat is niet het geval bij diepvries- of voorgebakken frietjes.

Lees ook: Is een airfryer kankerverwekkend?

Welke aardappel kiezen voor frietjes?

  • Kies voor jonge aardappelen. Oude aardappelen bevatten meer suikers en kleuren sneller bruin bij het bakken. Dat kan wijzen op de vorming van acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof.
  • Gebruik 'frietaardappelen' van minstens 5 à 6 cm lang. Ze bevatten minder suikers en geven mooi lange frietjes.
  • Bewaar aardappelen op een donkere plek, bij een temperatuur tussen 4 en 8°C. Bij lagere temperaturen wordt de smaak zoet door suikeropbouw, bij hogere temperaturen gaan ze sneller kiemen en uitdrogen.
  • Blancheer je aardappelen kort of dompel ze in warm water. Zo verlaag je het suikergehalte en dus het risico op acrylamide.
  • Snijd je frieten niet te fijn. Hoe fijner ze zijn, hoe meer vet ze opnemen. Dik gesneden frietjes kunnen tot 50% minder vet bevatten. 

Wat met diepvries- en ovenfrieten?

  • Diepvriesfrieten zijn vaak voorgebakken in ongezonde vetten, rijk aan verzadigde vetzuren.
  • Ovenfrieten bevatten ongeveer de helft minder vet dan gefrituurde frieten. Let wel op de ingrediëntenlijst: sommige soorten bevatten toegevoegde vetten en additieven.

Lees ook: Zijn ovenbereide frietjes gezonder dan gefrituurde?

Welk vet kies je het best om frietjes te bakken?

123-voed-kip-frietjes-vet-maaltijd-11-17.jpg
Het soort vet bepaalt hoe gezond je frietjes uiteindelijk zijn.

  • Kies plantaardige oliën zoals zonnebloem-, arachide- of maïsolie. Ze bevatten weinig verzadigde vetzuren (10 à 15%) en blijven stabiel tijdens het bakken.
  • Vermijd plantaardige vetten zoals palm- of kokosolie: ze bevatten tot meer dan 50% verzadigde vetzuren.
  • Rundsvet geeft een lekkere smaak en is stabiel, maar bevat veel verzadigde vetten (tot 50%) en is dus minder gezond.
  • Gebruik vloeibare vetten. Vaste vetten (zoals frituurblokken) bevatten veel verzadigde vetten en soms ook transvetten.
  • Ververs je olie regelmatig. Gebruik frituurolie niet vaker dan 8 keer en vervang alles in één keer. Donkere, schuimende of stroperige olie is aan vervanging toe.
  • Verwijder verbrande restjes na elke bakbeurt en bewaar de olie koel en donker.

Lees ook: Koken: welke olie gebruik je best?

Hoe kies je een friteuse?

  • Kies een frituurpan met koude zone. Die voorkomt dat restjes verbranden en verlengt de levensduur van de olie.
  • Een geurfilter en goed sluitend deksel beperken baklucht en risico op spatten.
  • Een uitneembare kuip die in de vaatwasser mag, maakt schoonmaken makkelijker.
  • Een handig mandje dat je kunt heffen zonder het deksel te openen is veiliger én hygiënischer.

Zo frituur je op een gezonder manier

  • Dep je frieten goed droog. Of verwijder ijs als je diepvriesfrieten gebruikt. Natte frieten nemen meer vet op.
  • Verwarm het vet pas net voor het bakken. Laat de friteuse niet nodeloos aanstaan.
  • Bak in twee keer. Eerst voorbakken op 140–160°C, daarna afbakken op 175°C. Hoger dan 180°C? Niet doen: dat verhoogt de vorming van acrylamide.
  • Bak kleine porties. Zo koelt de olie niet te snel af. Voor diepvriesfrieten gebruik je best nog kleinere hoeveelheden.
  • Bak tot goudgeel. Vermijd donkerbruine frietjes: die bevatten meer schadelijke stoffen.
  • Laat je frieten uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.
  • Gebruik indien mogelijk aparte friteuses voor vis, aardappelen, enz. Zo voorkom je smaakoverdracht én kruisbesmetting bij allergieën.

Lees ook: Bakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?

Conclusie
Frietjes hoeven geen verboden voedsel te zijn. Door zelf je aardappelen te kiezen, het juiste vet te gebruiken en bewust te frituren, kun je ze perfect inpassen in een evenwichtig eetpatroon. Goudgele, knapperige frietjes… op hun gezondst!

Bronnen:
www.test-aankoop.be
http://health.belgium.be
www.goodfries.eu


Laatst bijgewerkt: juli 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram