- receptenRecept: gelakte aubergines met Conferencepeer op de bbq
- dossierZelf zuurdesembrood maken: makkelijk recept en tips
- nieuwsHet geheim van gezond ouder worden? Deze twee voedingsstoffen maken het verschil
- dossierDe groene boon: een schat aan vezels en eiwitten
- receptenRecept: andijviesla met geitenkaas
Hoe perfecte frietjes maken?
dossier
Lees ook: Acrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?
Wat bepaalt de kwaliteit van je frietjes?
- de aardappelsoort en versheid
- hoe je ze bewaart
- het vet dat je gebruikt om te bakken
- hoe vaak je dat vet hergebruikt
Lees ook: Is een airfryer kankerverwekkend?
Welke aardappel kiezen voor frietjes?
- Kies voor jonge aardappelen. Oude aardappelen bevatten meer suikers en kleuren sneller bruin bij het bakken. Dat kan wijzen op de vorming van acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof.
- Gebruik 'frietaardappelen' van minstens 5 à 6 cm lang. Ze bevatten minder suikers en geven mooi lange frietjes.
- Bewaar aardappelen op een donkere plek, bij een temperatuur tussen 4 en 8°C. Bij lagere temperaturen wordt de smaak zoet door suikeropbouw, bij hogere temperaturen gaan ze sneller kiemen en uitdrogen.
- Blancheer je aardappelen kort of dompel ze in warm water. Zo verlaag je het suikergehalte en dus het risico op acrylamide.
- Snijd je frieten niet te fijn. Hoe fijner ze zijn, hoe meer vet ze opnemen. Dik gesneden frietjes kunnen tot 50% minder vet bevatten.
Wat met diepvries- en ovenfrieten?
Lees ook: Zijn ovenbereide frietjes gezonder dan gefrituurde? |
Welk vet kies je het best om frietjes te bakken?

- Kies plantaardige oliën zoals zonnebloem-, arachide- of maïsolie. Ze bevatten weinig verzadigde vetzuren (10 à 15%) en blijven stabiel tijdens het bakken.
- Vermijd plantaardige vetten zoals palm- of kokosolie: ze bevatten tot meer dan 50% verzadigde vetzuren.
- Rundsvet geeft een lekkere smaak en is stabiel, maar bevat veel verzadigde vetten (tot 50%) en is dus minder gezond.
- Gebruik vloeibare vetten. Vaste vetten (zoals frituurblokken) bevatten veel verzadigde vetten en soms ook transvetten.
- Ververs je olie regelmatig. Gebruik frituurolie niet vaker dan 8 keer en vervang alles in één keer. Donkere, schuimende of stroperige olie is aan vervanging toe.
- Verwijder verbrande restjes na elke bakbeurt en bewaar de olie koel en donker.
Lees ook: Koken: welke olie gebruik je best?
Hoe kies je een friteuse?
- Kies een frituurpan met koude zone. Die voorkomt dat restjes verbranden en verlengt de levensduur van de olie.
- Een geurfilter en goed sluitend deksel beperken baklucht en risico op spatten.
- Een uitneembare kuip die in de vaatwasser mag, maakt schoonmaken makkelijker.
- Een handig mandje dat je kunt heffen zonder het deksel te openen is veiliger én hygiënischer.
Zo frituur je op een gezonder manier
- Dep je frieten goed droog. Of verwijder ijs als je diepvriesfrieten gebruikt. Natte frieten nemen meer vet op.
- Verwarm het vet pas net voor het bakken. Laat de friteuse niet nodeloos aanstaan.
- Bak in twee keer. Eerst voorbakken op 140–160°C, daarna afbakken op 175°C. Hoger dan 180°C? Niet doen: dat verhoogt de vorming van acrylamide.
- Bak kleine porties. Zo koelt de olie niet te snel af. Voor diepvriesfrieten gebruik je best nog kleinere hoeveelheden.
- Bak tot goudgeel. Vermijd donkerbruine frietjes: die bevatten meer schadelijke stoffen.
- Laat je frieten uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.
- Gebruik indien mogelijk aparte friteuses voor vis, aardappelen, enz. Zo voorkom je smaakoverdracht én kruisbesmetting bij allergieën.
Lees ook: Bakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?
Bronnen:
www.test-aankoop.be
http://health.belgium.be
www.goodfries.eu