Hoe gebruik je citroengras?

dossier

Citroengras, ook wel sereh genoemd, lijkt op lente-ui maar is steviger en houtachtiger. Deze Aziatische plant uit de grassenfamilie geeft gerechten een heerlijke friszure smaak en is tegenwoordig makkelijk te vinden in de meeste supermarkten, bij de verse kruiden.

Citroengras gebruiken in de keuken

Gebruik bij voorkeur jong, frisgroen citroengras en snijd het in ragfijne reepjes. In dat geval hoef je het niet uit je gerecht te halen na het koken — zoals sommige recepten aanraden. Vermijd droge, geelgekleurde stengels: die zijn taai en geven veel minder smaak af.

Citroengras voorbereiden

Verwijder voor gebruik het houterige uiteinde en de harde buitenste laag. Door de stengel licht te pletten voor je hem snijdt, komt de citrusachtige smaak optimaal vrij.

Citroengras bewaren

Wat je niet meteen gebruikt, kun je perfect invriezen. Zo heb je altijd citroengras bij de hand voor je favoriete curry, soep of thee.

Bronnen:
Een blijvend maatje minder - byebye jojo in 80 recepten, Hilde Deweer
Sergio’s smaakmakers - 70 recepten voor thuis, Sergio Herman

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt