Gezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad

nieuws Uit Belgisch onderzoek blijkt dat hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en beroertes tot de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige sterfte behoren. Gezonde voeding speelt een cruciale rol in de preventie van deze aandoeningen. Maar wat eet je nu best (of beter niet) om gezond ouder te worden? De Hoge Gezondheidsraad heeft haar voedingsaanbevelingen zopas herzien en biedt concrete, hapklare richtlijnen voor het dagelijks leven.
Lees ook: Voeding en beweging: wat is gezond leven?
Voedingsadvies Hoge Gezondheidsraad anno 2025
- Eet elke dag ten minste 125 gram volle in plaats van geraffineerde graanproducten. Vervang wit brood of witte pasta door volkoren varianten.
- Eet niet meer dan 300 gram niet-bewerkt rood vlees (biefstuk, varkenshaas, …) per week. Vervang het door peulvruchten, vis, gevogelte of eieren. Beperk de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie, bereide vleeswaren, ...) tot 30 gram per week.
- Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
- Beperk het gebruik van zout tot 5 gram per dag. Vervang zoutrijke voedingsmiddelen door zoutarme alternatieven, voeg zout zo weinig mogelijk toe aan bereidingen en laat het weg aan tafel.
- Eet elke dag 250 gram seizoensfruit.
- Drink zo weinig mogelijk gesuikerde dranken.
- Eet dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten, wat overeenstemt met 20 à 30 gram.
- Gebruik elke dag tussen 250 en 500 ml melk of melkproducten.
- Eet elke dag ten minste 300 gram rauwe of bereide groenten. Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.
- Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.
- Beperk de consumptie van eieren tot maximaal één ei per dag.
- Eet zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.
- Eet elke week minstens 200 gram vis, week- en schaaldieren, waarvan minimaal één keer vette vis.
- Eet regelmatig aardappelen of zoete aardappelen. Kies bij voorkeur voor gekookte of gebakken in plaats van gefrituurde producten.
- Drink dagelijks 1 à 2 liter. Kies bij voorkeur voor water; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.
- Drink geen alcoholhoudende dranken. Doe je dit toch, probeer je dan te beperken tot maximaal 10 standaardeenheden per week verspreid over verschillende dagen.
- Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Kies voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.
Gezond én duurzaam
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) benadrukt ook het belang van duurzame en milieuvriendelijke keuzes. Een evenwichtige verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten is daarbij essentieel. Vermijd voedselverspilling, en geef de voorkeur aan seizoensgebonden en lokaal geteelde groenten en fruit, peulvruchten, volkoren granen, aardappelen, noten en zaden. Beperk daarnaast je consumptie van vlees, zuivel en sterk bewerkte producten zoals frisdranken, snacks en bewerkt vlees, die niet alleen ongezond zijn maar ook belastend voor het milieu.
Je culinaire kennis speelt een sleutelrol in deze transitie: bewust zijn van wat je eet, hoe je kookt en welke gewoontes je volgt, helpt om je voedingspatroon op een duurzame manier aan te passen.
Tot slot raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om zoveel mogelijk samen te eten. Gedeelde maaltijden versterken de sociale verbondenheid, helpen eenzaamheid tegengaan en bevorderen je mentale en fysieke welzijn.
Bronnen:
https://www.hgr-css.be
https://www.sciensano.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist