Gerelateerde artikels
Moeten we ons zorgen maken over het dodelijke Nipah-virus?
In dit artikel
Moeten we ons zorgen maken over het dodelijke Nipah-virus?
dossier
Het Nipah-virus (NiV) is een zeer besmettelijk en mogelijk dodelijk virus dat in Azië al aan verschillende mensen het leven heeft gekost. Het virus wordt overgedragen van fruitvleermuizen op mensen en kan zich ook onder mensen verspreiden. Dit doet denken aan de start van de coronapandemie… Moeten we ons zorgen maken?
Wat is het Nipah-virus?
Het Nipah-virus werd voor het eerst ontdekt in 1999 tijdens een uitbraak via fruitvleermuizen op varkens en mensen in Maleisië en Singapore en staat sindsdien op de radar van wereldwijde gezondheidsorganisaties. De naam "Nipah" komt van het dorp in Maleisië waar de eerste uitbraak werd vastgesteld.
Symptomen Nipah-virus
De eerste symptomen van een Nipah-infectie kunnen worden verward met griep. Geïnfecteerde personen hebben meestal last van koorts, hoofdpijn, spierpijn (myalgie), overgeven en keelpijn. Naarmate het virus zich verder ontwikkelt, kunnen ernstigere symptomen optreden, zoals ademhalingsmoeilijkheden, desoriëntatie, slaperigheid en verwardheid. Sommige patiënten krijgen zelfs encefalitis, een gevaarlijke herseninfectie.
Lees ook: Encefalitis (hersenontsteking): hoe krijg je het en wat zijn de symptomen?
Besmetting
Het virus verspreidt zich voornamelijk van dier op mens, maar het kan zich ook van mens op mens overzetten, en dat via lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, poep, plas en bloed. Het virus zit ook in ademhalingsdruppeltjes. Dit betekent dat het virus zich via de lucht kan verspreiden wanneer iemand hoest of niest.
Lees ook: Mag je een nies inhouden?
Behandeling
Er zijn geen antivirale medicijnen om het virus te behandelen. Dit betekent dat de behandeling bestaat uit het verlichten van je symptomen. Dit kan bestaan uit:
- Veel water drinken.
- Veel rust nemen.
- Het nemen van acetaminophen of ibuprofen.
- Medicijnen gebruiken om misselijkheid of overgeven onder controle te houden.
- Inhalers of vernevelaars gebruiken om ademhalingsmoeilijkheden te verbeteren.
- Medicijnen tegen epilepsie innemen als je een aanval krijgt.
Lees ook: Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik
Is het Nipah-virus gevaarlijk?
Het Nipah-virus is dodelijk: het sterftecijfer wordt geschat op 40% tot 75%. Dit percentage kan variëren per uitbraak, afhankelijk van de lokale mogelijkheden qua behandeling, infrastructuur en epidemiologische surveillance.
De meeste mensen die een acute encefalitis overleven, herstellen volledig, maar ongeveer 20% van de patiënten blijft achter met neurologische restverschijnselen zoals epileptische aanvallen en persoonlijkheidsveranderingen. Een klein aantal mensen dat herstelt, krijgt later een terugval.
Terwijl er voor veel virale infecties behandelingen of preventieve vaccins bestaan, zijn er voor het Nipah-virus momenteel nog geen specifieke medicijnen of vaccins.
Lees ook: Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest
Kan het Nipah-virus in België voorkomen?
Het virus maakte doorheen de jaren al verschillende dodelijke slachtoffers, maar besmettingen werden nooit vastgesteld buiten India, Maleisië, Singapore en Bangladesh. “In onze contreien is het virus in al die jaren nog nooit opgedoken, vooral omdat de fruitvleermuis, de belangrijkste drager van het virus, hier niet leeft”, vertelt viroloog Marc Van Ranst.
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist