Welk brood is het gezondst?

dossier

Brood past binnen een gezond dieet, al let je beter ook op de samenstelling van je brood. Afhankelijk van de ingrediënten, is een brood namelijk rijker of armer aan voedingsstoffen. Wat is nu de beste keuze in het steeds groeiende aanbod van broodvarianten?

Voedingswaarde van brood

Getty_volkoren_brood_kind_ontbijt_2024.jpg

© Getty Images

Brood bevat belangrijke macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vezels. Een volkoren boterham kan je qua voedingswaarde vergelijken met ongezoete muesli, havermout, zilvervliesrijst of quinoa. Drie boterhammen (ongeveer 100 gram) bevatten zo’n 14 gram eiwit. Net zoveel als 100 gram quinoa of 100 gram havermout. 

Tarwebrood bevat iets meer vitamine B6 dan bijvoorbeeld havermout, maar haver bevat dan weer meer B1, B11 en foliumzuur. Beide leveren ongeveer evenveel vitamine B2. Eet je een witte in plaats van een volkoren boterham, dan krijg je wat minder eiwit en vooral minder vitamines, mineralen en vezels binnen. Vezels zijn nodig voor een goede darmwerking. Sowieso verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Lees ook: Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Waarom is volkoren gezond?

Of brood al dan niet gezond is, hangt er in feite vanaf of het gaat om volkorenbrood. ‘Volkoren’ is een beschermde term: brood mag enkel volkoren heten als het voor 100 procent wordt gemaakt uit de hele graankorrel, dus zowel uit het vlies als de zetmeelachtige kern (het gemalen binnenste) van het graan. Volkorenbrood maakt men uit meel. Dit meel kan afkomstig zijn van rogge, spelt, tarwe of haver. 

Wordt een brood gemaakt van bloem – zoals witbrood - dan betekent het dat men enkel de zetmeelachtige kern van het graan gebruikt. Deze kern bevat veel minder vitaminen, mineralen en vezels. Deze broodsoort is dus minder gezond dan de meelvarianten. Voor bruinbrood gebruikt de bakker een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Kies dus bij voorkeur voor brood met de aanduiding ‘volkoren’. Of het gaat om tarwe, spelt, rogge of haver, maakt niet zoveel uit. Elke graansoort levert een net iets andere samenstelling vitaminen en mineralen. Hierin afwisselen is het beste, zodat je een optimale dosis aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Lees ook: Hoelang en hoe kan je best brood invriezen?

Lees ook: Handige wistjedatjes voor in de keuken: Hoe snij je brood zonder het plat te drukken?

Is zuurdesembrood gezond?

Zuurdesembrood is de laatste jaren populair geworden door zijn gezond imago, maar is dat terecht? Zuurdesem is een gefermenteerd product. Daarvan weten we dat het bijdraagt aan een betere darmflora. “Het grootste voordeel van zuurdesem is dat het ervoor zorgt dat de voedingsstoffen iets makkelijker worden opgenomen in ons lichaam”, zegt Frank Van Boxstael, lector voedingstechnologie (HoGent) en projectcoördinator bij Lokaal Brood. “Maar als je ongevoelige darmen hebt, is er weinig verschil met een volkorenbrood.” 

Welke broodsoort voor jou precies het beste is, hangt dus van jezelf af. “Voor wie gevoeligere darmen heeft, kan elke dag volkorenbrood eten zwaar zijn. In dat geval wissel je het best af met wat luchtiger of makkelijker verteerbaar brood. Bij voeding is variëren trouwens altijd belangrijk.” 
Extra zaden, pitten, noten of veenbessen in je brood zijn overigens altijd een goed idee, want ze verhogen de voedingswaarde van je brood: ze leveren veel vezels, gezonde vetten en mineralen.

Lees ook: Hoe maak je zelf zuurdesem(brood)?

Lees ook: Hoe maak je harde pistolets weer knapperig?

Bronnen:
https://www.gezondleven.be
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram