Knobbel op hand, pols of voet: wat is een cyste of ganglion?

In dit artikel
Knobbel op hand, pols of voet: wat is een cyste of ganglion?

dossier

Een ganglioncyste is een met vloeistof gevulde zwelling die meestal ontstaat in de buurt van een gewricht of pees. Het is een goedaardige cyste die in grootte kan variëren van een erwt tot een golfbal. 

Lees ook: Wat is een cyste?

Symptomen van een ganglioncyste

Getty_cyste_ganglion_knobbel_2024.jpg

© Getty Images

Ganglioncysten zien eruit als een glad bultje onder de huid. Ze bestaan uit een dikke, geleiachtige vloeistof, die vloeistof zit rond gewrichten en pezen om ze te ‘smeren’ tijdens het bewegen. Waarschijnlijk ontstaan de knobbels wanneer de vloeistof uitlekt en ophoopt in een zakje.

Een ganglioncyste kan bij elk gewricht in het lichaam voorkomen, maar de cystes duiken het meest op bij de polsen (vooral de achterkant van de pols), handen en vingers.

Lees ook: Wat zijn die onderhuidse bultjes en knobbels?

Behandeling van een ganglioncyste

Een ganglioncyste is ongevaarlijk, maar kan soms pijnlijk zijn. Als het knobbeltje geen pijn of ongemak veroorzaakt, hoef je niets te doen. Zulke cystes verdwijnen vaak spontaan, al kan dat wel een aantal jaren duren.

Doet het knobbeltje wel pijn of ben je daardoor beperkt in je bewegingsvrijheid? Dan kan je opteren voor een drainage, waarbij het vocht uit de cyste gezogen wordt met een naald en spuit. Helaas bestaat de kans dat de cyste terugkomt. Dan kan een operatie nodig zijn om het knobbeltje chirurgisch te verwijderen.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.nhs.uk


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram